Doba přípravy: 20 minut, 30 minut pečení
Suroviny na 10 (předkrmových) porcí:
1,5 kg uzeného boku
hřebíček
100 ml vody
3 lžíce medu
1 lžíce octa
znojemské okurky
Smetanový křen:
100 g strouhaného křenu
400 g majonézy light
100 ml 30% smetany
cukr
sůl
Postup:
- Troubu rozehřejte na 160 °C. Uzený bok dejte na 15 minut prohřát do vody o teplotě maximálně 85 °C. Kůže tak změkne.
- Připravte si marinádu, kterou budete potírat bok během pečení: Vodu promíchejte s medem, až vznikne emulze. Pak přidejte ještě 1 lžíci octa. Pro obměnu do ní můžete přidat i nasekanou chilli papričku.
- Bok vytáhněte z vody a změklou kůži nařízněte do mřížky o velikosti 1,5x1,5 cm. Do vzniklých kostiček vpíchejte hřebíčky (hřebíček můžete střídat i s jiným kořením). Takto připravený bok vložte do pekáčku a pečte v rozehřáté troubě 15 minut při 160 °C. Na dalších 15 minut snižte teplotu na 95 °C a neustále potírejte povrch marinádou ze zbylých surovin. Maso marinádou pouze potírejte, nepodlévejte ho.
- Smetanový křen: Křen nastrouhejte najemno. Přidejte majonézu, smetanu a dochuťte dle potřeby cukrem a solí.
- Po upečení nakrájejte bok na plátky a přidejte smetanový křen a okurky.
Tip: Bok můžete podávat teplý i studený Nejlépe samozřejmě s domácím chlebem nebo jiným čerstvým pečivem.