Místo kafe osení? Takový je zdravý trend

Zdraví 27. června 2012

Zatímco Italové nebo Španělé si ráno dávají na stojáka silné kafe v malých kalíšcích, zbytek světa prý postupně propadá pšenici.

Vážně. Už i v Praze se můžete stavit v restauraci Maitrea, což je u pražského Staromáku, a dát si na baru čerstvou pšeničnou. Šťávu. Ne ze zrníček, ale z osení.

Třeba na Novém Zélandu nebo v San Francisku je to prý už tak běžný zvyk, že potkáte běžně na ulici stánky, kde vám mladé osení vylisují a načepují. Jestlipak se to chytne i u nás? A proč že vlastně?

„Pšeničné osení neboli wheatgrass obsahuje kromě enzymů chlorofyl, aminokyseliny, minerály, vitaminy a fytonutrienty, které jsou velmi prospěšné pro lidské tělo a jeho zdravý vývoj,“ vypočítává Kristina Řešátková, která se snaží u nás pití této šťávy prosadit.

Proč pít pšeničné osení?

  • Čistí organismus, pomáhá odplavovat z těla toxiny a těžké kovy.
  • Při pravidelném užívání posiluje imunitu, působí preventivně proti různým nemocem, upravuje zažívání, zlepšuje pleť.
  • Je ideálním doplňkem při dietách a půstech, skvěle se hodí pro jarní očistnou kúru.
  • Obsah minerálů způsobuje, že wheatgrass působí výrazně zásadotvorně, a tudíž pomáhá redukovat škodlivé metabolické překyselení, které může způsobovat řadu zdravotních potíží – od zápachu z úst a kazivosti zubů přes chronické záněty až po vyšší riziko vzniku cukrovky.

Jak se to vyrábí?

Jednoduše: vezme se mladé osení z čerstvé kvalitní, nejlépe biopšenice, a to se vylisuje. Třeba na mlýnku na mák po babičce, ale taky si na to můžete koupit speciální mlýnky, které ze suroviny dostanou podstatně víc šťávy.

Osení si můžete pěstovat i sama doma – pozor ale na kvalitu zrní - opravdu se vyhněte všem obyčejným polním, protože můžou být namořené proti škůdcům a podobně.

Taky si můžete osení nechat vozit, nabízejí ho dodavatelé farmářské zeleniny Freshbedýnky.

pšenice bedýnka

Právě z takhle vzrostlého mladého osení pšenice se lisuje šťáva. Nejlepší je pít ji po ránu místo čaje nebo kávy, ideální je malý panák.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Kolik toho pít?

Doporučená maximální dávka je deci denně. Ideální je prý dát si panáka po ránu na nastartování organismu. A vůbec nejlepší je pít ji pravidelně, abyste zjistili, co to udělá s vaším tělem.

A jak to vlastně chutná?

Trošku úplně jinak než všechno, co znáte (pokud nejste kráva). Oficiální popis zní: Čerstvá šťáva z wheatgrass je specificky nasládlá a intenzivně chutná po trávě. Pokud se vám zdá, že její chuť je nahořklá až hořká, je to jedině dobře. Hořká chuť značí to, že pšenice měla při pěstování dostatečný přísun světla, a obsahuje tak dostatek chlorofylu a jiných prospěšných látek. Pokud je pro vás chuť příliš intenzivní, doporučujeme pít šťávu z wheatgrass spolu s ovocnými či zeleninovými šťávami.

Tak na zdraví a ať žijem!