VIDEO: Semolinové těstoviny vedou

Zdraví 10. října 2013

Špagety, kolínka, vrtulky, lasagne, ale i cizokrajně znějící linguine, pappardelle a tagliatelle. To jsou jen některé z druhů těstovin, které si můžeme v obchodě vybrat. Při výběru těch správných těstovin do zdravého jídelníčku však hraje roli to, z čeho jsou vyrobeny. S výběrem vám ve videoseriálu Vím, co jím poradí specialisté na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Těstoviny jsou zdrojem energie

„Obiloviny, ze kterých se těstoviny vyrábějí, jsou tvořeny převážně sacharidy, zejména škrobem, který v naší stravě slouží jako zdroj energie. Obsah dalších látek - vlákniny, vitaminů a minerálních látek záleží na stupni vymletí mouky. Pokud je pro výrobu těstovin použita bílá mouka, je obsah uvedených látek samozřejmě nižší,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Jak podle informací na obale poznat zdravé těstoviny?

Ty správné těstoviny by měly obsahovat minimálně 1,3 gramu vlákniny na 100 kilokalorií výrobku (což představuje asi 5 gramů vlákniny na 100 gramů výrobku). Dalším kritériem je také obsah sodíku. Toho by v těstovinách nemělo být víc než 100 miligramů na 100 gramů výrobku. A také pozor na tuky, maximální množství by mělo být do 1,1 gramu tuku. Pokud budete vybírat celozrnné těstoviny, chybu byste udělat neměli.

Dobrá volba? Semolina

Dobrou volbou jsou těstoviny z tvrdozrnné pšenice – semolinové těstoviny. Mají vyšší výživovou hodnotu, nižší glykemický index a nerozvařují se. Naopak nekvalitní těstoviny obsahují vyšší podíl rychle stravitelných škrobů, které se v trávicím traktu okamžitě zpracovávají, tím vzniká vyšší tvorba tuků, tedy i vyšší riziko tloustnutí a srdečně-cévních chorob.

Kvalitu ovlivňuje příprava

Aby těstoviny chutnaly, záleží nejen na druhu, ale i na způsobu přípravy. Pokud vaříte těstoviny příliš dlouho, zejména ty méně kvalitní, postupně ztrácí svůj tvar a začínají se lepit. Celozrnné těstoviny s dostatkem vlákniny však jen tak nerozvaříte! Petr Havlíček vás o tom ve videu přesvědčí. A co navíc – čím déle těstoviny vaříte, tím se zvyšuje jejich glykemický index. Pro zdraví je však vhodnější dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem. Proto těstoviny vařte pouze na skus.