Elixíry dlouhověkosti

Zdraví 13. června 2016

Chcete si udržet mládi a vitalitu i v pozdějším věku? Vyhnout se civilizačním nemocem a přelstít rodný list? V tom případě jezte následující potraviny co nejčastěji, nejlépe každý den.

Guarana

Brazilská rostlinka, jejíž semena obsahují kofein, je nejlepší vzpruhou pro unavený a zesláblý organismus. Amazonští indiány zobali pražené guaranové ořechy, když potřebovali dodat energii nebo oddálit pocit hladu. Guarana má však na naše zdraví mnohem více pozitivních účinků. Detoxikuje tělo a pomáhá při hubnutí, zvyšuje výkon a koncentraci, zlepšuje krevní oběh a posiluje obranyschopnost organismu.

Reishi

Přezdívá se jí houba nesmrtelnosti a patří mezi nejstarší přírodní léčiva tradiční čínské medicíny. Obsahuje širokou škálu zdraví prospěšných látek, které jsou účinné jak z hlediska prevence, tak léčby některých zdravotních obtíží. Konkrétně pomáhá při alergické rýmě, kožních onemocněních, revmatoidní artritidě nebo poruchách spánku. Reishi výrazně posiluje imunitní systém, proto je osvědčeným preventivním prostředkem proti rakovině. Pozitivní vliv má také na pokožku, kterou udržuje pevnou, pružnou a hydratovanou.

Lacuma

Je exotické ovoce připomínající svým vzhledem mango. Pochází z oblasti suchých údolí Andského pobřeží v Peru. Je bohaté na živiny, zejména vysoký je obsah beta-karotenu, který má pozitivní vliv na pokožku, neboť udržuje její pevnost a hebkost, vitaminu B3, uhlohydrátů a vlákniny.

Mořské řasy

Jsou oblíbené v Asii, ale poslední roky pronikají i do Evropy a na český trh. Pokud jste jim doteď nepřišli na chuť nebo je ještě neochutnali, rychle to napravte. Pro náš organismus jsou hotovou zdravotní bombou. Jsou bohaté na bílkoviny a řadu minerálních látek, například zinek, jód, železo, vápník a selen, které nám svědčí jak zevnitř, tak zvenčí.

Goji

Neboli kustovnice čínská se drží už několik let na předních příčkách mezi superpotravinami. V jídelníčku čínských mnichů, kteří se dožívají úctyhodného věku, má už několik staletí své nezastupitelné místo. Pravidelná konzumace oranžovo-červených plodů, které vzhledem připomínají rozinky, ale na rozdíl on nich mají kyselejší chuť, zpomaluje proces stárnutí, podporuje vitalitu a imunitu, a posiluje libido.