Vyvarujte se rakoviny: Je to ve vašich silách!

Zdraví 14. května 2020

Aspoň nakolik je to ve vašich silách. A je toho v nich dost. Musíte ale znát příčiny, projevy a prevenci nádorových onemocnění. Tady jsou...

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Příčiny: Negativní vliv má strava, hlavně velký příjem tuků a bílkovin spojený s malým příjmem vlákniny. Ta totiž působí na střeva jako kartáč. Bez dostatečného příjmu vlákniny se zbytky potravy ve střevě hromadí a rozkládají se na potenciálně rakovinotvorné látky.

Část případů je ale podmíněna geneticky. Například u familiární adenomatózní polypózy se v tlustém střevě od mladého věku vyskytují stovky výrůstků střevní stěny – polypů. A nádorový zvrat některého z nich se rovná rovnou chirurgické řešení.

To u Lynchova syndromu se zdá být střevo zdravé, bez polypů. Pak ale nemoc propukne. Tento typ nádorového onemocnění se často vyskytuje v rodině, často spolu s jinými zhoubnými nádory.

Projevy: Zpočátku jen nenápadné, třeba krev ve stolici (mnohdy ovšem okem nezjistitelná), a tím pádem i postupná chudokrevnost. Dále střídání zácpy a průjmu a neurčité střevní potíže. Teprve v pokročilých stádiích se přidává hubnutí, bolesti a únava.

PREVENCE: Zdravější stravování s vyšším příjmem vlákniny. Nad 45 let věku se nechte každý rok otestovat na okultní krvácení. Pokud se zjistí přítomnost krve, podstupte kolonoskopické vyšetření. Tím byste ostatně měli projít i tehdy, pokud máte prokázaný genetický předpoklad, výskyt polypů jinde v trávicím traktu či najdete krev ve stolici.

Nádory plic

Příčiny: Existuje více forem i rizikových faktorů. To ovšem nemění nic na tom, že hlavním z nich je kouření. Jisté riziko představuje vdechování radioaktivních částic a částic některých kovů (nikl, arsen). Někdy je příčina vzniku této rakoviny zcela neznámá.

Projevy: Zpočátku se nádor prakticky neprojevuje, nebo jen jako suchý, dráždivý kašel. Bohužel vzhledem k faktu, že kašel je pro těžší kuřáky typický, není toto příliš konkrétní příznak. Velmi varovné je vykašlání byť i jen trochy krve. V pokročilých fázích se přidává bolest při dýchání, dušnost, hubnutí a únava.

PREVENCE: Nekuřte nebo s kouřením přestaňte! Pokud pracujete v průmyslových závodech s výše uvedenými kovy, zachovávejte bezpečnost práce a používejte ochranné pomůcky.

Rakovina prsu

Okolo tohoto nádorového onemocnění panuje spousta předsudků a polopravd.

Příčiny: I dvacetiletá dívka může mít rakovinu prsu, ale riziko je mnohem větší třeba u padesátnice (proto se preventivní screeningový program zaměřuje na ženy ve věku nad 45 let). Ví se o genech, které přímo souvisí se vznikem rakoviny prsu (BRCA-1, BRCA-2). Jestliže touto nemocí trpěla vaše příbuzná, zbystřete dvojnásob.

Buňky prsu jsou při růstu závislé na estrogenech. Čím delší působení estrogenů, tím vyšší riziko vzniku rakoviny prsu. Více ohrožené jsou proto ženy, které měly první menstruaci v nízkém věku, ty, které měly pozdější přechod, a také ženy, které po přechodu užívaly hormonální substituci.

Projevy: Uhánějte ke gynekologovi, pokud si: nahmatáte nějaký útvar v prsu, zvětšené uzliny v podpaží a v oblasti klíční kosti, změní se vám velikost prsu nebo jeho barva, nebo když trpíte výtokem či krví z bradavky.

PREVENCE: Omezte tučná jídla a alkohol, nekuřte a hlídejte si váhu. Jednou měsíčně provádějte samovyšetřování prsů a choďte na pravidelné gynekologické prohlídky. Určitě využijte preventivní screeningový program, v jehož rámci má každá žena ve věku 45-69 let jednou za dva roky právo na bezplatné mamografické vyšetření.

Nádory prostaty

Příčiny: Opět nejsou přesně známy, negativní vliv má ale mužský pohlavní hormon testosteron, protože způsobuje zrychlení růstu již vzniklého nádoru. Často se mluví o souvislosti s prodělanými infekčními záněty prostaty, tzv. prostatitidy, které doprovázejí řadu sexuálně přenosných chorob (např. kapavku).

Projevy: Nádorový proces se zpočátku ohraničuje na strukturu prostaty a v této chvíli nemívá nemocný žádné problémy. Někdy se mohou vyskytnout symptomy typické pro nezhoubné zvětšení prostaty jako častější močení v noci, odtok tenkého proudu moči a přerušované, někdy i bolestivé močení a přítomnost krve v moči.

PREVENCE: Rizikovými faktory jsou potrava s vysokým obsahem živočišných tuků, zvýšená fyzická námaha a promiskuita. Také práce v prostředí s radioaktivními látkami a dlouhodobé působení pesticidů, herbicidů a těžkých kovů jako rtuť a kadmium. Muži ve věku nad 50 let by se měli nechat preventivně vyšetřit urologem.

Nádory ledvin

Příčiny: Jistý vliv má genetika. Také obecně pronádorová rizika jako kouření, obezita apod.

Projevy: Někdy krev v moči, někdy můžete nahmatat nebolestivou bouli v hloubce břicha. Ale na tyto ukazatele nespoléhejte. Nádor se někdy najde i zcela náhodně při ultrazvukovém vyšetření břicha kvůli úplně jiné, nesouvisející chorobě.

PREVENCE: Klasicky dodržování zdravého životního stylu, hlídat si váhu a nekouřit. A taky léčit se s vysokým tlakem.

Rakovina močového měchýře

Příčiny: Kouření. Není na tom nic překvapivého, cigaretový kouř obsahuje obrovské množství karcinogenních látek a hraje roli ve vzniku řady různých nádorů. Kromě toho dlouhodobé poškozuje stěny močového měchýře. Totéž způsobují i chronické infekce močových cest, které velmi často souvisí s močovými kameny.

Projevy: Zprvu se nemusí projevovat vůbec, později se může objevit krev v moči. Někdy také příznaky podobné infekci močových cest, tedy bolest a pálení při močení. Vzhledem k tomu, že nádory často rostou dovnitř močového měchýře, mohou ho svou hmotou i ucpat, což způsobí poruchu odtoku moči.

PREVENCE: Nekouřit, léčit infekce močových cest a močové kameny. A dodržovat pitný režim.

Nádory žaludku

Příčiny: Roli hraje dlouhodobě probíhající zánět žaludeční sliznice, tzv. gastritida. Ta může být vyvolaná Helicobacterem pylori nebo vzácněji autoimunitním procesem. Nebezpečné jsou uzené a nasolené potraviny, alkohol i nedostatek ovoce a zeleniny.

Projevy: Rakovina žaludku je zákeřná v tom, že se zpočátku nijak neprojevuje. Postupně se dostaví potíže typu nevolnost, zvracení, bolesti břicha, ztráta chuti k jídlu a pak obecné příznaky pokročilého nádorového procesu, jako je úbytek na váze, únava a podobně. Nádor může slabě krvácet a malé množství krve lze zjistit laboratorně ze stolice (pozitivní test na okultní krvácení).

PREVENCE: Uberte z jídelníčku uzené potraviny, případně je hojně kombinujte se zeleninou - vláknina v ní napomůže, aby potenciálně rakovinotvorné látky trávicím traktem rychle prošly a neměly čas nadělat škody. A nepřehánějte to se solí.

Melanomy

Příčiny: Určitou roli hraje genetika a věk. Rizikovým faktorem pro vznik je dlouhodobé dráždění kůže – zejména dlouhodobý (na desítky let počítaný) účinek slunečního záření. To je ostatně důvod, proč se tyto nádory vyskytují zejména v částech těla přístupných slunečnímu záření (obličej, hlava, krk, ruce).

Projevy: Rozšířené skvrny na pokožce v červených i tmavých odstínech.

PREVENCE: Když na slunko, tak s rozumem, a to zejména pokud máte blond a rezavé vlasy. Velmi škodlivé je nadměrné opalování v dětském věku.

Nádory vaječníku

Příčiny: Rizikovým faktorem je věk, zejména pak menopauza. Také vyšší a delší vystavení estrogenům, tedy hlavně u bezdětných žen a obézních žen. V těhotenství se totiž zvyšuje koncentrace hormonů progesteronů, které ženu chrání. Obézní ženy zas mají hladinu estrogenů vyšší, protože tuková tkáň tyto hormony vytváří.

Projevy: Zprvu se nemusí projevovat nijak. Poměrně brzy však začne krvácení do dělohy a následně krvavý výtok z pochvy. Další projevy vzniknou až při rozšíření nádorů do jiných orgánů (krví a lymfatickými cévami). Sem patři ztráta na váze, nechutenství a bolesti.

PREVENCE: Jako účinnou formou prevence se ukázala být hormonální antikoncepce, protože kromě estrogenů obsahuje i progesterony, které chrání před rakovinou dělohy a rakovinou vaječníků.