Potřebujete:
500 g hovězího žebra
1 středně velký kotrč (asi 300 g)
300 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
4 stonky zeleného chřestu
1 větší cibuli
3 lžíce řepkového oleje
3 stroužky česneku
10 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl
nakrájenou pažitku nebo čerstvou majoránku na posypání
Postup:
Do hrnce nalijte 2 litry studené vody, vložte do něj hovězí žebro, trochu osolte a nechte vařit. Během vaření průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Po 30 minutách varu přidejte do hrnce bobkový list, nové koření, kuličky pepře, česnek, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vařte ještě asi hodinu. Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a nechte částečně zchladnout. Pak ho vykostěte a nakrájejte na plátky.
Masový vývar sceďte, dochuťte solí a případně kořením a zeleninu nakrájejte na kousky. Kotrč předem namočte přes noc do studené vody, aby z něj vyplaval hmyz. Pak ho důkladně propláchněte, nakrájejte na kousky o velikosti lžíce a krátce opečte na rozehřátém oleji. Zalijte je vývarem a 10 minut povařte. Přidejte maso, nakrájenou vařenou zeleninu a překrájené stonky mladého zeleného chřestu a ještě minutu povařte. Polévku podávejte posypanou pažitkou nebo čerstvou majoránkou.