Vrtěti ženou aneb Jak chladní Britové objevili žhavý vibrátor

Videa 19. dubna 2012

Věřili byste, že tuto erotickou hračku vynalezli rezervovaní angličtí gentlemani? Alespoň nám to s velkým vtipem a šarmem tvrdí nová romantická komedie Vrtěti ženou.

Tahle svižná, vtipná a poučná komedie režisérky Tanyi Wexler poněkud narušuje tradiční obraz prudérní britské společnosti 19. století. To prostě musíte vidět, slibujeme, že se budete úžasně bavit!

Nemocné, nebo nadržené?

Nenechte se mýlit kulisou viktoriánského Londýna. I tady vášně ctihodných žen všeho věku toužily dojít svého erotického naplnění. Avšak většinou se nedočkaly, neboť jejich manželé byli velmi často zaměstnáni jinak (nebo s jinými). A to pak nebohé ženy trpěly mnoha neduhy – od nespavosti, rozladěnosti, přes křeče, plačtivost, vzteklost, až po deprese – společně pak označovanými tehdejšími lékaři jako „hysterie“.

A tak dámy, které si to mohly dovolit, hojně vyhledávaly pomoc ženských lékařů. K nim se řadí i mladý sympatický a pro medicínu zapálený doktor Mortimer Granville (Hugh Dancy), který přijal místo u zkušeného lékaře Roberta Dalrympleyho (Jonathan Pryce), specializujícího se právě na léčbu žen trpících „hysterií“. Dalrympleyho nová metoda léčení sexuálně frustrovaných pacientek má sice velký úspěch, avšak klade na lékaře mimořádné fyzické nároky. Respektive na jeho ruku, neboť spočívá v ruční stimulaci jisté části ženského těla.

Vrtěti ženou
foto:
Vrtěti ženou
foto:

A protože nejlepším přítelem mladého doktora Mortimera je vynálezce lord Edmund (Rupert Everett), který právě propadl kouzlu elektřiny, je to krůček ke vzniku geniálního objevu. Malou úpravou elektrické prachovky se zrodí důmyslný nástroj (dnes bychom ho nazvali vibrátorem), který pacientkám podivuhodně rychle a efektivně umožňuje dosáhnout vytoužené úlevy a klidu... V oné době sexuální represe totiž doktora Dalrympleyho nenapadlo, že jeho pacientky, vesměs paničky z domácnosti, trpí něčím mnohem přirozenějším, než je záhadná epidemie duševní choroby: totiž sexuálním chtíčem.

Zakrátko se zpráva o zázračném přístroji roznese po celém Londýně i za jeho hranice a čekárna ordinace našich pánů doktorů je stále plná „hysterických“ dam. Jediná žena, která v převratný vynález nemá důvěru, je svobodomyslná feministka Charlotta (Maggie Gyllenhaal), dcera lékaře Dalrympleyho. A právě do ní se mladý Mortimer beznadějně zamiluje.

Vrtěti ženou 1
foto:
Vrtěti ženou
foto:

Jak se dostal vibrátor do filmové komedie

Strojek na baterie byl patentován v roce 1800 Josephem Mortimerem Granvillem, uznávaným anglickým lékařem, který ho docela vážně navrhoval jako zdravotnickou pomůcku. Takzvané „Granvillovo kladivo“ mělo ulevit od bolestí svalů. Brzy ale dostalo nálepku jako jediný spolehlivý prostředek k léčbě v té době velmi rozšířené a notoricky matoucí ženské choroby známé jako „hysterie“.

Terapie spočívala v „léčivé masáži“ ženských orgánů „až do bodu záchvatu“, který ve viktoriánském pojetí znamenal klinicky dokonalé uvolnění nervového systému. Což rozhodně nelze zaměňovat s orgasmem. Toto uvolnění nebylo považováno za nijak sexuální.

Když producentka filmu Vrtěti ženou Tracey Becker slyšela od spisovatele Howarda Genslera příběh o tomto lékaři, prostě se jen pobavila. Pak ji tenhle absurdní příběh inspiroval.

Představa čestného a řádného viktoriánského lékaře, který vynalezne něco, co se stane světově nejpopulárnější sexuální hračkou, znělo jako skvělá inspirace pro zábavný film. A měla pravdu.

Vrtěti ženou

Od temného prototypu...