Claudia Cardinale: Když je žena šťastná, nestárne

claudia cardinale
I ve svém věku je Claudia stále šarmantní
Videa 5. dubna 2012

„Fellini mě považoval za andělsky mírnou bytost, Visconti naopak říkal, že jsem jako tygřice…,“ vzpomíná slavná italská herečka, která okouzlila hosty letošní České miss.

Už před dvaceti lety tvrdila, že se stahuje do ústraní. Naštěstí svá slova nikdy nenaplnila a obohacuje svou filmografii alespoň jedním titulem ročně. Jen v tomto roce natočí filmy rovnou tři – španělské drama El Artista y la modelo, francouzsko-italský snímek Deauville a britské drama Effie.

„Ano, stále ještě pracuji a další filmy mám v plánu,“ potvrdila Claudia Cardinale na tiskové konferenci k letošní České miss, kde promluvila i o tom, jak se v dětství cítila ošklivá, jak ji mrzí, že si nic nezačala s Marlonem Brandem, a také o konkurenci zvané „BB kontra CC“ (Brigitte Bardot kontra Claudia Cardinale):

Nejprve kluk, pak miss

Jedna z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna se narodila před čtyřiasedmdesáti lety v Tunisu, kam její dědeček přesídlil ze Sicílie. „Když jsem byla malá, považovala jsem se za ošklivou. Měla jsem pocit, že jsem spíš měla být kluk. Hrála jsem si s kluky, prala jsem se s kluky... Musela jsem jim neustále dokazovat, že žena je silnější,“ vzpomíná Claudia.

„Studovala jsem, abych se stala učitelkou, to bylo mé vroucí přání.“ Osud tomu ale chtěl jinak. V roce 1957 se konala v Tunisu dobročinná slavnost a v jejím rámci soutěž krásy. Do bronzova opálená Claudia vyměnila na poslední chvíli sicilský kroj za bělostný úbor s hlubokým výstřihem na zádech, oslnila porotce a získala cenu pro nejkrásnější Italku v Tunisu. Připadla jí i výhra – týdenní pobyt na slavném filmovém festivalu v Benátkách.

„Neměla jsem v té době ani nejmenší pomyšlení stát se herečkou, ale díky jednomu člověku z organizace Unitalia Film, který mě tam měl na starost a představil mě mnoha slavným osobnostem, jako byla Gina Lollobrigida, Marcello Mastroianni nebo Sophia Loren, jsem se ocitla v úplně jiném světě.

Znala jsem skoro všechny jejich filmy. A teď jsem stála vedle nich a fotografové mě fotili jako šílení. Otec byl zásadně proti, abych na festival jezdila, protože Sicilané neznají legraci, když jde o čest jejich dcer. Proto mi maminka dělala garde.“

Krásná Claudia pozornosti filmařů neunikla. Svolila, aby s ní natočili zkušební záběry, a producent Franco Cristaldi jí brzy nabídl sedmiletou smlouvu s jeho firmou Vides. A to přestože neuměla jediné slovo italsky a v jejím prvním italském filmu ji museli dabovat.

claudia cardinale
zdroj: Isifa.com
claudia cardinale
zdroj: Isifa.com

Muž, kterého jsem nejvíc milovala

V roce 1961 měla na svém kontě už šestnáct filmů. S Cristaldim ji později pojil i soukromý vztah. Manželství jim vydrželo (na poměry v šoubyznyse) poměrně dlouho – od roku 1966 do roku 1976. Měli spolu syna Patricka, na producentovu radu ho ale vydávala za svého mladšího bratra. (Stal se z něho úspěšný návrhář šperků.)

Byla na vrcholu, točila s Luchinem Viscontim (Rocco a jeho bratři, Gepard, Rodinný portrét) i s Federicem Fellinim (81/2). Proslavila ji role v proslulém spaghetti westernu režiséra Sergia Leoneho Tenkrát na Západě. Často působila ve Francii a krátce i ve Spojených státech.

„Za Cristaldiho jsem šla z filmu do filmu. Hrávala jsem u výborných režisérů a dostávala skvělé honoráře. Jenomže peníze šly hlavně do manželovy firmy, která mi organizovala celý život. Poskytla mi vilu, sekretářku, šoféra, tiskového mluvčího.

Až jsem toho jednou měla všeho dost...“ S Cristaldim se rozešla kvůli jinému muži – Squitierimu. „Franco mi to nikdy neodpustil,“ přiznává Claudia.

Nikdy s odhaleným poprsím

Ani manželství se Squitierim nevydrželo. Slavný režisér jí dal ve svých filmech mnoho krásných hereckých příležitostí. Ona mu zase v roce 1979 porodila dceru Claudii. To už jí bylo jedenačtyřicet a právě v tom roce se narodila jejímu synovi Patrickovi dcerka Lucille. Stala se tak skoro současně podruhé matkou a poprvé babičkou.

„Byla jsem klidná a spokojená. Když je žena v souladu se svým životem, tak je šťastná. A když je šťastná, nebojí se stárnutí. A když se ho nebojí, tak nestárne.“

Přestože za celou svoji kariéru ztvárnila dlouhou řadu milujících i vášnivých hrdinek, nikdy se neobjevila na plátně nahá či s plně odhaleným poprsím: „Žena si má uchovat tajemství, to je velmi důležité,“ tvrdí hvězda, která se díky své kráse ocitla na 900 titulních stranách magazínů na celém světě.

rita hayworth claudia cardinale

Dvě herecké ikony své doby - Claudia s Ritou Hayworth (vlevo)

zdroj: Isifa.com