Velká vaječná revoluce: přicházejí vejce bez skořápky

Vaření a recepty 12. dubna 2013

No tak úplně to samozřejmě pravda není, protože ta vejce původně skořápku měla. Ale v obchodě je najdete bez ní.

Podobnou vymyšlenost znají už dávno kuchaři v restauracích a hotelech, protože jim pomáhá šetřit čas a místo. Ale v domácnostech se u nás ještě neobjevila: rozšlehaná vejce v krabičce. Místo, abyste si koupila deset vajíček, můžete si od nynějška vzít v regálu kartónovou krabici, podobnou té na mléko, ve které se ukrývá vaječná melanž.

Ta se běžně prodává třeba ve Francii či Británii. Je to jednolitá směs bílků a žloutků z čerstvých vajec v přirozeném poměru, jako u klasického vejce, která se ale kvůli prodloužení trvanlivosti a zdravotní nezávadnosti ošetřuje pasterací.

Ta snižuje možnost nákazy salmonelou a bakteriemi. Výrobci slibují, že půjde vždycky o česká vejce. Zajímá vás cena? Krabička s pěti „vejci“ je za 28,90 a krabička s deseti za 48,90 korun.

chytrá vejce 1

Chytrá vejce můžete sehnat buď v podobě hotové melanže.

foto:
chytrá vejce 2

Nebo v "pevném" stavu, ale uvařená.

foto:

Zároveň se tady objevuje ještě jiná vychytávka – vejce rovnou vařené, jaké znáte z regálů třeba v Německu. Vejce je taky oloupané a balené v ochranné atmosféře. Osm kousků bude stát 44,90 korun. Oba výrobky mají certifikaci CEFF, což jsou potraviny bez zbytečné chemie (www.ceff.info).

Tak co, líbí se vám tyhle novinky? Napište nám svůj názor!