Severská elegance nepatří jenom do šatníku

Domácnost 18. srpna 2020

Čistota linií, dojem prosvětlenosti a vzdušnosti. Ale také účelnost, jednoduchost a pohodlí. To všechno jsou znaky skandinávského stylu, který nyní slaví velký úspěch.

Ta inspirace severem je na něm pořádně znát. Promítají se do něj všechny představy, které jsou se skandinávskými zeměmi spojeny - přirozenost, jednoduchá krása, praktičnost.

Typickým znakem interiéru ve skandinávském stylu je bílá barva. Ovšem ne ta zářivá, spíš do krémova. Mezi materiály převažuje dřevo, plasty nepůsobí dobře, i když ani jim se severský styl striktně nevyhýbá.

A jelikož na severu nemají moc slunečných dní, interiéry jsou vzdušné a světlé. Přesto nepůsobí chladně ani prázdně. To zajišťují doplňky jako závěsy, polštářky, květiny, tapety.

Vše ale dokonale sladěné, nic nesmí „trčet“, a to ani barevně, ani tvarem. I když skutečnou klasikou jsou různé valéry bílé a světle béžové, není nutné se jí striktně držet, byt můžete klidně vymalovat i jinými barvami.

Ladné linie

Vše ale musí působit lehce a nenásilně. Pokud jde o doplňky, důležitou roli hrají abstraktní obrazy, bytové textilie z přírodních materiálů, celkem se hodí i kov. Ústřední kus nábytku, stůl, bývá nejčastěji z masivního dřeva.

Oblíbené doplňkové barvy jsou modrá nebo odstíny hnědé a červené, dost populární je kupříkladu dezén Unikko od firmy Marimekko s velkými červenooranžovými květy. Jinak ale mezi vzory skandinávského stylu jednoznačně převažuje proužek.

Nábytek bývá elegantní, nijak zdobný, jednoduchý a praktický. Největší slávu zažíval skandinávský design v 50. a 60. letech minulého století, tehdy byl synonymem moderního interiéru.

Populární a oblíbený je ale dodnes, i když se za těch více než padesát let vlastně nijak zásadně nezměnil. Ostatně, u mnohých kousků by byla škoda, kdyby se měnily. Zejména sedací nábytek ve skandinávském stylu patří mezi klenoty bytového designu.