Nechte svůj domov prokouknout s tyrkysovou

Domácnost 6. července 2020

V plné parádě na scénu nastoupila v roce 2010. To ji bytoví návrháři vyhlásili interiérovou barvou roku. No a od té doby je jí uvnitř domů i v ulicích čím dál tím víc. A to je moc dobře!

Znamená to totiž, že jsme sebevědomější a že se nebojíme projevit svoji osobitost. Alespoň to tvrdí psychologové…

Tyrkysová, tedy škála odstínů mezi zelenou a modrou, umí upoutat pozornost. Imponuje nám úplně něčím jiným než dravá rudá, pompézní zlatá či hypnotizující modrá.

Tyrkysová působí chladně, svěže, mladistvě, nezávisle a originálně. Svým způsobem evokuje malého kluka, který fascinovaně rozebírá autíčko. V tomhle výjevu je zároveň spousta inteligence, mozeček jede na sto procent, a zároveň moře emocí, protože klučík je vzrušením zcela bez sebe.

Fantazie u vás doma

Tyrkysová se zkrátka vznáší ve sférách nápadů a fantazií, někdy jsou tyto světy ale příliš daleko od každodenní reality. Proto k sobě potřebuje barvy, které ji udrží na pevné zemi, když se zdá, že nám odletí do jiných galaxií.

Jako nejharmoničtější se jeví její spojení s odstíny světlehnědé. Ta v nás evokuje sepětí s přírodou, dřevo a teplo, tedy atributy, které tyrkys postrádá. Na druhou stranu elegantní zdrženlivost světlehnědých tónů dá dokonale vyniknout výstřednosti tyrkysu.

Velice efektní je kombinace tyrkysové s černou (šedou) a bílou. Obě neutrální barvy dovolí tyrkysové rozehrát v místnosti velké divadlo, vymezí jí však zcela jasné hranice, které si tyrkys nikdy nedovolí překročit.

A pak je tu hravá kombinace se světlezelenou a fialovou. Ty na rozdíl od černé a bílé tyrkysu neustoupí, samy o sobě jsou dost výrazné na to, aby mu přenechaly první housle. Ochotně s ním ale budou laškovat, a vytvoří tak vzdušný, moderní prostor, ve kterém se dobře pracuje i odpočívá.

Tak co, už víte, ve které části vašeho bytu se tyrkys zabydlí?