Ty nejkrásnější chvíle jsou doma u kamen

Domácnost 10. září 2020

Podzim už klepe na dveře, nejvyšší čas začít myslet na to, jak si doma během chladných dnů zatopíte. Víte, že ty nejkrásnější chvíle jsou doma u kamen?

Jen si to představte. Usadíte se večer do lenošky, vedle sebe si položíte voňavý čaj, do ruky vezmete pěknou knížku, budete lenošit a koutkem oka sledovat plamínky plápolající v kamnech. Že je to sen? Proč si ho nesplnit?

Právě tyhle chvíle totiž tvoří opravdový domov. Ten je místem, kde setkávají ti nejbližší, povídají si, povečeří spolu, odpočinou si, stráví tam příjemné chvilky. Každý z nás si domov představuje trošku jinak, ale ten klid a pohoda – to mají všechny domovy společné.

Ty nejkrásnější chvíle jsou doma u kamen

Kamna jako zdroj tepla i pěkný doplněk interiéru

Říká se, že kde je teplo, tam je domov. Aby ten váš byl dokonalý, je třeba vyřešit vytápění. Jedním ze způsobů mohou být krbová kamna. Ta už dávno nejsou jen dírou ve zdi, interiér dokážou povznést na novou úroveň.

Víte, že v krbových kamnech a krbových vložkách můžete topit dřevem, v některých ale i peletami? To jsou malé slisované válečky, které se dodávají v pytlích po 15 kg a do kamen se sypou přímo z pytle? Oproti topení dřevem vám tak odpadnou starosti s jeho štípáním, řezáním apod.

Ty nejkrásnější chvíle jsou doma u kamen

Jaká kamna si pořídit? To záleží!

Na čem? Na vašem vkusu, na tom, jak chcete, aby vypadal váš domov, na vašich finančních možnostech, na tom, co jste ochotni pro to teplo obětovat.

Krbová kamna, která začnou hřát po rozdělání ohně, vy se před ně můžete posadit a sledovat plápolající plamínky. Musíte ale do kamen každou chvíli přikládat.

Kachlová krbová kamna, která vám připomenou časy strávené u prarodičů. I do nich musíte pravidelně přikládat a nosit dřevo.

Krbová kamna s výměníkem, která nejen vytopí celý váš dům, ale ohřejí i vodu. Připojují se na ústřední topení.

Peletová kamna, do kterých nemusíte štípat dříví, ani tak často přikládat. Stačí jednou za pár dnů dosypat pelety. Víte, jaká je jejich další výhoda? Když si koupíte peletová kamna s WLAN modulem, zatopíte si i na dálku, třeba cestou z práce.

Peletová kamna s teplovodním výměníkem, na jejichž pořízení můžete v rámci programu Nová zelená úsporám získat dotaci až 50 %. Vytopí celý dům, ohřejí i vodu. Stejně jako u těch bez výměníku, odpadají vám starosti se štípáním dříví, pelety stačí dosypat jednou za čas, díky WLAN modulu můžete kamna ovládat i na dálku.

Ty nejkrásnější chvíle jsou doma u kamen

Na co si dát při výběru kamen pozor?

Vybrat ta nejlepší kamna pro váš dům může být oříšek. Dobré je se poradit s odborníkem, který vám poradí, jak silná kamna potřebujete. Rozhodujícím faktorem totiž není design, ale odpovídající výkon.

Víte, že vytápění krbovými kamny potěší i vaši peněženku? Hravě totiž strčí do kapsy vytápění plynem i elektřinou. Navíc budou kamna pěkným interiérovým doplňkem. Užijte si to pravé teplo domova i vy.