Rudé růže vyhrávají, ale nejsou jediné na světě!

Váš krásný Valentýn 11. února 2013

Na celé planetě asi nezbude na svatého Valentýna jediná rudá růže, která by nenašla adresáta nebo spíš adresátku. Co je na nich tak úžasného? A proč se vyplatí podívat se i po jiných květinách?

My máme červené růže tak spojené s láskou a vášní, že nás dneska už ani nenapadne, že to nemusí být jejich jediný význam. Víte, že třeba v antice symbolizovala pomíjivost života? Římané slavili na jaře Dies Rosae, Dny růží, což byly ale ve skutečnosti smuteční obřady, něco jako naše dnešní „dušičky“.

U Germánů se také spojovaly růže se smrtí. Zasazovaly se na obětních místech nebo na hrobech. Ve východním Švýcarsku se ještě dneska říká hřbitovům Rosengarten, tedy Růžová zahrádka.

Kde se tedy s růží vzalo tolik lásky? Odpověď je jednoduchá: ve středověku byla růže ve spojení s uctíváním Panny Marie důležitým křesťanským symbolem. Marie dostala dokonce přívlastky jako Růže bez trnů nebo Nejkrásnější růže mezi ženami. A láskyplný vztah k Panně Marii se pak proměnil ve vyznání lásky obecně.

Valentýnská noční můra

A platí to na celém světě, což je potom překvapivě noční můra všech obchodníků s květinami. Čekali byste, že se budou radovat, kolik těch růží prodají? Není to tak jednoduché, jak se zdá. „Valentýn je pro nás, obchodníky s květinami, ten nejméně oblíbený svátek v roce,“ řekl mi překvapivě Aleš Vít z velkoobchodu Tulipa Praha.

„Jedná se totiž prakticky o svátek celosvětový a všichni ho chtějí slavit stejně, rudou růží. Bohužel se tedy dostáváme do situace, kdy soupeříme o jeden stejný produkt s mnohem movitější kupní sílou. Západní Evropa, americký kontinent i Rusko mají více peněz a možnost prodávat za vyšší ceny. Proto nemusí tolik pohlížet na ceny nákupní.

To zvyšuje, mnohdy i několikanásobně, ceny na květinové burze v Nizozemí, což je světové centrum obchodu s květinami. Zvyšují se taky ceny z přímých dovozů z Kolumbie, Ekvádoru i Keni. Výsledek je pak hodně vysoká cena růží u finálního prodejce. Lidé, kteří je kupují u květinářů, se pak na ně velmi zlobí, že se neslušně obohacují, ale není to pravda.“

rudé růže

Na Valentýna bodují hlavně rudé růže. Proč?

zdroj: www.thinkstock.cz

Taky jiné kytky jsou krásné

No prosím. Takže z ekonomického hlediska bychom měli vzít na milost i jiné květiny než růže – ostatně já mám radši tulipány, ze kterých jsem měla i svatební kytici. Nebo gerbery. A nejsem sama, Aleš Vít říká, že lidé už hodně kupují taky jiné barvy růží než rudé, a nechají si vázat i kytice z jiných červených květin.

A kupodivu dodává, že podle jejich květinářských zkušeností víc slaví Valentýna starší než mladší generace. „Mladí si všímají stále více 8. března, tedy Dne žen, a taky květnového Dne matek,“ poznamenává.

To, že na Valentýna nejsou nutné jenom růže, potvrzuje i zahradní architektka Barbora Trojanová, která se zabývá i květinovou výzdobou interiérů (www.greeninteriors.cz). „Symbolika květin a barev je kouzelná pohádka, se kterou si můžeme hrát, a vytvořit tak velmi něžný a osobní dárek.

Třeba konvalinka bude znamenat přátelství, bílý šeřík rodící se lásku, kytice v zelené symbolizuje štědrost a oranžová bezpečí. Navíc nemusíme o Valentýnu darovat jen květy řezané, ale taky hrnkové, které dokážou říkat ´miluji tě´ mnohem déle,“ říká architektka.

„Vhodné jsou například Phalaenopsis, Ranunculus, Cyclamen, Azalea, Kalanchoe nebo různé druhy cibulovin. Do květin lze přidat i malé dárečky symbolizující lásku - srdíčka ze skla, křišťálu nebo dřeva podle osobnosti obdarované ženy.“

konvalinka

Proč nezkusit konvalinku?

zdroj: www.thinkstock.cz
kalanchoe

Nebo Kalanchoe, která bude lásku připomínat ještě dlouho po Valentýnu?

zdroj: www.thinkstock.cz

elektronické předplatné