Sladké pokušení 3x jinak

Vaření a recepty 10. 7. 2015

Lahodné, lehké, s našlehanými krémy, ovocem, oříšky i čokoládou. Dokonalé rolády... Taky se vám sbíhají sliny? Vyzkoušejte naše recepty a rodina vás bude milovat. Úspěch zaručen!

Sněhová roláda s oříšky a čokoládovým krémem

rolada s orisky



Suroviny:
 • 5 bílků • 200 g cukru krupice • 1 lžíce vinného octa • 1 lžíce kukuřičného škrobu • 150g mletých lískových oříšků • 50g kandovaných třešní či jiného ovoce

Krém: 200ml smetany ke šlehání (nejméně 30%) • 100g mléčné čokolády

  1. Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Bílky vyšlehejte v čisté a suché nádobě na polotuhý sníh. Postupně do něj přisypávejte cukr a dál šlehejte, až sníh zhoustne dotuha. Do sněhu opatrně vmíchejte ocet, škrob 
a oříšky.

  2. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete těsto až k okrajům. Pečte asi 20 minut. Pak troubu otevřete a zkontrolujte těsto. Povrch rolády by měl být pevný, jinak ji ještě 5 minut dopečte. Upečený plát nechte vychladnout.

  3. Krém: Vychlazenou smetanu našlehejte dotuha. Nalámanou čokoládu rozpusťte v misce položené na kastrolku s vroucí vodou, mírně prochladlou ji pak vlijte do šlehačky a promíchejte.

  4. Vychladlý plát pocukrujte moučkovým cukrem, překryjte čistým pečicím papírem a otočte. Použitý papír sloupněte, těsto potřete krémem a posypte pokrájenými kandovanými třešněmi. Nechte asi 5 minut změknout a pomocí spodního papíru opatrně zarolujte do rolády.

  5. Roládu podávejte vychlazenou a nakrájenou na plátky, silné asi jeden centimetr.