Sněhová roláda s oříšky a čokoládovým krémem
Suroviny: • 5 bílků • 200 g cukru krupice • 1 lžíce vinného octa • 1 lžíce kukuřičného škrobu • 150g mletých lískových oříšků • 50g kandovaných třešní či jiného ovoce
Krém: 200ml smetany ke šlehání (nejméně 30%) • 100g mléčné čokolády
Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Bílky vyšlehejte v čisté a suché nádobě na polotuhý sníh. Postupně do něj přisypávejte cukr a dál šlehejte, až sníh zhoustne dotuha. Do sněhu opatrně vmíchejte ocet, škrob a oříšky.
Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete těsto až k okrajům. Pečte asi 20 minut. Pak troubu otevřete a zkontrolujte těsto. Povrch rolády by měl být pevný, jinak ji ještě 5 minut dopečte. Upečený plát nechte vychladnout.
Krém: Vychlazenou smetanu našlehejte dotuha. Nalámanou čokoládu rozpusťte v misce položené na kastrolku s vroucí vodou, mírně prochladlou ji pak vlijte do šlehačky a promíchejte.
Vychladlý plát pocukrujte moučkovým cukrem, překryjte čistým pečicím papírem a otočte. Použitý papír sloupněte, těsto potřete krémem a posypte pokrájenými kandovanými třešněmi. Nechte asi 5 minut změknout a pomocí spodního papíru opatrně zarolujte do rolády.
Roládu podávejte vychlazenou a nakrájenou na plátky, silné asi jeden centimetr.