Roláda obalená pistáciemi
Suroviny: • 180 g cukru krupice • 6 vajec • 50 g rostlinného oleje • nastrouhaná kůra z jednoho citronu • 150g hladké mouky
Náplň: 200g jahod • 250g smetany ke šlehání • 60 g cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1 želatinový ztužovač + 200 g drcených pistácií na ozdobu
Do šlehací mísy vyklepněte vejce, přisypte cukr krupici a šlehejte, nejlépe elektrickým šlehačem. Doba šlehání nesmí být kratší než 20 minut. V závěru šlehání pomalu vlijte do směsi olej a přidejte nastrouhanou kůru z omytého citronu a šlehač vypněte. Do vzniklé pěny vmíchejte provzdušněnou mouku a lehce metličkou těsto promíchejte. Nesmíte již šlehat elektrickým šlehačem!
Troubu rozehřejte na 250 °C. Piškot rozetřete stěrkou na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C asi 3–5 minut, poté plech otočte a stejnou dobu dopékejte. Horký plát zaviňte pomocí pečicího papíru do tvaru rolády a nechte vychladnout.
Náplň: Smetanu ušlehejte dotuha, v závěru šlehání přidejte cukr a želatinový ztužovač. Jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte je na plátky. Část šlehačky si odložte stranou. Vmíchejte jahody opatrně do šlehačky, náplní potřete plát a roládu zaviňte.
Zbylou šlehačkou lehce potřete celou roládu a obalte ji v drcených pistáciích. Roládu nechte odležet asi hodinu v chladničce.
Tip: Roládu můžete také obalit v mletém kokosu nebo strouhané čokoládě.