Jahodové mámení: Ovocná dobrota třikrát jinak

Vaření a recepty 20. 6. 2016
Témata

jahody vaření

Sezona opravdových jahod, tedy těch voňavých tuzemských, na sluníčku vyzrálých, je konečně tady. A my si ji společně pořádně užijeme. Hurá pro košíky a pak už si budeme jen pochutnávat... Něco málo o jahodách: • Přestože to tak nevypadá, jahoda vlastně není plod. Jde o zdužnatělé květní lůžko. Teprve drobná zrníčka, která jahodu pokrývají, jsou pravými plody. • Jahody jsou nejlepší a nejzdravější čerstvé, platí to zde víc než u kteréhokoli jiného ovoce. Proto je konzumujte ihned po sklizni, a pokud to není možné, uzavřete je do krabičky (na její dno položte papírovou utěrku) a vložte do lednice. Vydrží tak 2 až 3 dny. • Jahody nikdy nemyjte předem, opláchněte je až těsně před konzumací nebo kuchyňskou úpravou. • Když budete chtít jahody zmrazit, očistěte je od lístků, zlehka omyjte a posypte trochou cukru. Lehce je rukama v cukru „oto- čte“, nasypte do krabiček nebo pytlíků a dejte do mrazničky. Takto vydrží celý rok.

Crème brûlée s jahodami

creme brullee

Kdo jednou zabořil lžičku do karamelové krusty a ochutnal, co se ukrývá pod ní, stane se na tomto francouzském dezertu závislým.

Doba přípravy: 50 minut + 3 minuty pečení + 1 hodina na odležení

Suroviny na 4 porce: • 600 g smetany ke šlehání • 1 vanilkový lusk • 6 žloutků • 150 g cukru krupice + 50 g na posypání • 250 g jahod

  1. Smetanu a vanilkový lusk dejte do hrnce a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se objeví bublinky, odstavte z ohně a zamíchejte. Nechte 20 minut stát, pak vyjměte lusk, semínka vyškrábněte nožem, vraťte je zpět do smetany a promíchejte.
  2. Vyšlehejte žloutky s cukrem, až zpění a zhoustnou. Přidejte je ke smetaně a promíchejte. Do dřezu si předem napusťte studenou vodu. Směs na krém prohřívejte za stálého míchání téměř až k bodu varu, ale ne víc. Jakmile krém zhoustne, přesuňte hrnec do dřezu se studenou vodou a míchejte, dokud nevychladne.
  3. Na dno zapékacích misek rozdělte omyté a okapané jahody. Zalijte je krémem, přetáhněte potravinovou fólií a uložte na hodinu do ledničky. Před podáváním posypte dezert zbylým cukrem a vložte ho na 3 minuty pod naplno rozehřátý gril nebo do trouby vyhřáté na 200 °C, aby cukr zkaramelizoval. Nechte mírně vychladnout při pokojové teplotě a podávejte ozdobené čerstvou jahodou.

Tip: Dávejte pozor při přípravě – směs na krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí!