Jahodové mámení: Ovocná dobrota třikrát jinak

Vaření a recepty 20. 6. 2016
Témata

jahody vaření

Sezona opravdových jahod, tedy těch voňavých tuzemských, na sluníčku vyzrálých, je konečně tady. A my si ji společně pořádně užijeme. Hurá pro košíky a pak už si budeme jen pochutnávat... Něco málo o jahodách: • Přestože to tak nevypadá, jahoda vlastně není plod. Jde o zdužnatělé květní lůžko. Teprve drobná zrníčka, která jahodu pokrývají, jsou pravými plody. • Jahody jsou nejlepší a nejzdravější čerstvé, platí to zde víc než u kteréhokoli jiného ovoce. Proto je konzumujte ihned po sklizni, a pokud to není možné, uzavřete je do krabičky (na její dno položte papírovou utěrku) a vložte do lednice. Vydrží tak 2 až 3 dny. • Jahody nikdy nemyjte předem, opláchněte je až těsně před konzumací nebo kuchyňskou úpravou. • Když budete chtít jahody zmrazit, očistěte je od lístků, zlehka omyjte a posypte trochou cukru. Lehce je rukama v cukru „oto- čte“, nasypte do krabiček nebo pytlíků a dejte do mrazničky. Takto vydrží celý rok.

Kardinálovy řezy

kardinalovy rezy

Pokud bílky důkladně ušleháte až do tuha a nepřeženete to s teplotou v troubě, tenhle skvělý moučník se vám vždycky povede!

Doba přípravy: 35 minut + 15 minut pečení + 1 hodina odležení

Suroviny na 8 porcí: • 4 vejce • 180 g krupicového cukru • 60 g hladké mouky • moučkový cukr na posypání

Náplň: • 50 g želatinového ztužovače • 200 ml smetany ke šlehání • 4 lžíce výrazné marmelády (např. višňové) • 350 g jahod

  1. Troubu rozehřejte na teplotu 170 °C. Na piškotové těsto ušlehejte žloutky s třetinou cukru do husté světlé pěny. Poté do ní zlehka vmíchejte všechnu mouku. Z bílků našlehejte sníh, a až začne tuhnout, vešlehejte do něj postupně zbylý cukr. Skončete, až se na sněhu začnou tvořit pevné špičky, které se neohýbají.
  2. Cukrářský sáček naplňte nejprve sněhem a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte ze sněhu příčné pruhy, vzdálené od sebe asi 2,5cm. Pak vyprázdněný sáček naplňte piškotovým těstem a vyplňte jím mezery mezi pruhy ze sněhu. Malé škvírky v těstě vůbec nevadí, zaplní se při pečení.
  3. Pruhované těsto posypte moučkovým cukrem (při pečení se vytvoří růžová kůrčička) a upečte v troubě, asi 10 až 15 minut.
  4. Náplň: Želatinový ztužovač nasypte do misky, zalijte ho 100 ml vody a nechte nabobtnat. Smetanu ušlehejte do tuha (měla by být předem dobře vychlazená). Na závěr vmíchejte do šlehačky ztužovač.
  5. Vychladlý korpus rozkrojte po směru pruhů na půlky. Pláty obraťte na stranu, na které se pekly, sloupněte z nich pečicí papír a potřete je marmeládou. Na jeden z plátů naneste půlku připravené šlehačkové náplně, poklaďte ji nakrájenými jahodami a překryjte zbylou šlehačkou. Přiklopte ho druhým dílem, lehce přimáčkněte a asi 1 hodinu nechte odležet v lednici. Před podáváním moučník nakrájejte na řezy a posypte je moučkovým cukrem.