Milujete THAJSKOU kuchyni? Máme pro vás 5 NEJLEPŠÍCH RECEPTŮ!

Vaření a recepty 15. 7. 2016

Má nálepku super exotiky a dlouho jste ji nemohli ochutnat jinde než na dovolené. V posledních letech už ale není thajská kuchyně tak nedostupná. V restauracích ji podávají za ceny srovnatelné s gulášem a chcete-li ji vařit doma, většinu surovin seženete v supermarketu. A pokud nesnesete thajské „hot“, prostě uberete chilli.

kaeng phed kai
foto:

Kaeng Phed Kai

Červené kari s kuřecím masem je v Česku velmi oblíbené. Thajský název tohoto pokrmu doslovně znamená „pálivé kuřecí kari“. Velmi podobný recept je také pro kuře na zeleném kari (Kaeng Khiao Wan Kai).

Suroviny na 2 porce: • 200 g kuřecího masa (v menších kusech) • 100 ml kuřecího vývaru • 150 ml kokosového mléka • thajské lilky (malé kulaté lilky, náhrada může být varianta se zeleným hráškem) nebo normální lilek nakrá- jený na kousky • fazolové lusky • bambusové výhonky • 5–6 kafírových listů • 2 stébla citronové trávy • 2 plátky galangy • 1 hrst čerstvé thajské bazalky • 1 lžíce rybí omáčky • 1 lžička cukru • 1 polévková lžíce červené kari pasty

  1. Na zahřáté pánvi krátce osmahněte kořeněnou kari pastu, až je voňavá. Poté snižte teplotu, přidejte kokosové mléko a kuřecí vývar. Za stálého míchání pomalu vařte, dokud se na povrchu neoddělí tenká vrstva tuku z kokosového mléka od zbytku omáčky.
  2. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kousky a ostatní přísady kromě lilku. Přiveďte k varu a vařte dokud kuře nezačne měnit barvu.
  3. Přidejte lilek, fazolové lusky a bambus. Čím více zeleniny, tím je jídlo pestřejší. Vařte dalších cca 5 minut. Nakonec přidejte bazalku.
  4. Kari by mělo být husté a voňavé po bazalce. Podávejte s jasmínovou rýží.