Kaeng Phed Kai
Červené kari s kuřecím masem je v Česku velmi oblíbené. Thajský název tohoto pokrmu doslovně znamená „pálivé kuřecí kari“. Velmi podobný recept je také pro kuře na zeleném kari (Kaeng Khiao Wan Kai).
Suroviny na 2 porce: • 200 g kuřecího masa (v menších kusech) • 100 ml kuřecího vývaru • 150 ml kokosového mléka • thajské lilky (malé kulaté lilky, náhrada může být varianta se zeleným hráškem) nebo normální lilek nakrá- jený na kousky • fazolové lusky • bambusové výhonky • 5–6 kafírových listů • 2 stébla citronové trávy • 2 plátky galangy • 1 hrst čerstvé thajské bazalky • 1 lžíce rybí omáčky • 1 lžička cukru • 1 polévková lžíce červené kari pasty
- Na zahřáté pánvi krátce osmahněte kořeněnou kari pastu, až je voňavá. Poté snižte teplotu, přidejte kokosové mléko a kuřecí vývar. Za stálého míchání pomalu vařte, dokud se na povrchu neoddělí tenká vrstva tuku z kokosového mléka od zbytku omáčky.
- Přidejte kuřecí maso nakrájené na kousky a ostatní přísady kromě lilku. Přiveďte k varu a vařte dokud kuře nezačne měnit barvu.
- Přidejte lilek, fazolové lusky a bambus. Čím více zeleniny, tím je jídlo pestřejší. Vařte dalších cca 5 minut. Nakonec přidejte bazalku.
- Kari by mělo být husté a voňavé po bazalce. Podávejte s jasmínovou rýží.