Opilá jablečná kolečka
Až zatoužíte po digestivu a dezertu zároveň, vrhněte se na přípravu jablek marinovaných v calvadosu a obalovaných v pivním těstíčku v doprovodu meruňkové omáčky se slivovicí.
Doba přípravy: 15 minut + 15 minut marinování + 4 hodiny odležení těsta
Suroviny na 4 porce: • 1 hrnek hladké mouky • 1/4 lžičky soli • 7 g sušených kvasnic • 1/3 hrnku odstátého světlého piva • 1/3 hrnku jablečného džusu • 1 lžíce olivového oleje • sníh z 1/2 bílku • 4 malá jablka • 2 lžíce cukru krupice • 1/4 hrnku calvadosu • olej na smažení • moučkový cukr na posypání
Omáčka: 400g konzervovaných meruněk • 1/4 hrnku másla • 1/4 lžičky mleté skořice • 1/4 hrnku slivovice • 2 lžíce calvadosu • kůra z 1/2 pomeranče • 1/ hrnku smetany ke šlehání • 1 žloutek
- Přesátou mouku ve vyhřáté míse smíchejte se solí. Uprostřed udělejte důlek, nasypte do něj kvasnice a zalijte je pivem, džusem a olejem. Vše od středu začněte promíchávat a vytvořte hladké těstíčko. Mísu přikryjte a nechte směs stát 4 hodiny. Po uplynutí času přilijte ještě pivo, bude-li potřeba, a vmíchejte tuhý sníh.
- Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince (jablka zůstanou v celku) a nakrájejte je na plátky. Vložte je do mísy, posypte cukrem a přelijte calvadosem. Nechte 15 minut marinovat.
- V kastrolu rozpalte asi 2cm oleje ke smažení. Jablečné plátky obalujte v těstíčku a smažte ve žhavém oleji asi 3 minuty, nebo dokud těstíčko nebude zlatavé a křupavé z obou stran. Po vytažení nechte kolečka okapat, posypte je moučkovým cukrem a podávejte s meruňkovou omáčkou.
- Omáčka: Půlky meruněk vložte do kastrolu a zahřívejte na prudkém plameni. Vhoďte k meruňkám máslo a nechte ho rozpustit. Přisypte skořici, přilijte slivovici a zapalte. Až plameny skoro zmizí, přidejte calvados. Vsypte nastrouhanou pomerančovou kůru a zalijte smetanou. Ponorným mixérem vše rozmixujte na hladké pyré. Na závěr do zchladlé omáčky pečlivě vmíchejte žloutek.