Objevte kouzlo řecké gastronomie: Potěšte své blízké menu přímo z Olympu!

Vaření a recepty 10. 8. 2016

Jestli se letos nedostanete k moři, a přesto sníte o vlahém větru a západu slunce nad lesknoucí se vodní hladinou, neteskněte. U talířů s vůní Středomoří se lehce přenesete pod řecké slunce i na české či moravské chalupě s výhledem na rybník.

baklava
foto:

Baklava

Baklavy stačí opravdu jen malinkatý kousek, abyste objevili její lepkavé ořechové kouzlo se sladkou všudypřítomností a závanem horkého slunce z jihovýchodu.

Doba přípravy: 15 minut + 90 minut pečení + 5 hodin odležení

Suroviny na 4 porce: • 75 g jemně nasekaných mandlí • 375 g jemně nasekaných vlašských ořechů • 1/2 hrnku strouhanky • 1/2 lžičky skořice • 1/2 hrnku cukru krystalu • 1/2 hrnku másla • 1/2 hrnku řepkového oleje • 500 g těsta Filo (nebo listového) • nastrouhaná kůra ze 2 citronů

Sirup: 2 hrnky vody • 2 hrnky cukru krystalu • šťáva a kůra z 1 citronu • 1 hrnek medu • 1/2 lžíce vanilkové esence

  1. Smíchejte mandle, ořechy, strouhanku, skořici a cukr dohromady.
  2. Rozpusťte máslo a smíchejte ho s řepkovým olejem – touto směsí pak budete potírat plátky těsta.
  3. Vytvořte spodní vrstvu baklavy: do pečicí formy o rozměrech 25x36cm položte 4 plátky těsta na sebe (každý potřete rozehřátým máslem s olejem). Posypte je mixem ořechů, cukru a strouhanky.
  4. Těsto přidávejte po dvou plátech, vždy mezi sebou promazaných olejem s máslem a navrchu posypaných ořechy s cukrem. Dělejte to tak dlouho, dokud nevypotřebujete všechnu ořechovou náplň. Každou novou vrstvu po stranách vždy přehněte, aby náplň neutíkala ven.
  5. Horní, tedy poslední vrstvu tvoří zase 4 pláty těsta promazané máslem s olejem. Úplně poslední plát těsta také potřete, jen do másla s olejem přidejte lžíci vody.
  6. Takto připravenou baklavu rozkrojte na 24 čtverců. Pečte je ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 90 minut.
  7. Sirup: Do rendlíku s vodou vsypte cukr, za stálého míchání ho rozpusťte a přiveďte k varu. Přidejte citronovou šťávu a vařte asi 8 minut. Přilijte med, znovu přiveďte k varu a pokračujte ve vaření další 2 minuty. Poté odstavte z plotny a přidejte vanilkovou esenci.

  8. Horký sirup přelijte přes vychladlou baklavu, přikryjte ji a nechte tekutinu 4–5 hodin vsakovat na chladném místě (ale ne v lednici).

Tip: Baklava uzavřená ve vzduchotěsné nádobě vydrží v pokojové teplotě až dva dny. Jestli budete při shánění filo těsta neúspěšní, bez obav použijte listové (jako my).