Lasagne Vincisgrassi
Podle jedné z teorií dal pokrmu jméno rakouský generál, princ Alfred Windischgrätz, když se svým vojskem tábořil v italském kraji Marche. Tuto úpravu si natolik zamiloval, že se stala klasikou na jídelníčku.
Doba přípravy: 100 minut
Suroviny na 4 porce: 10–12 plátků lasagní
Omáčka: • 20 g másla • 100 g sušené slaniny nebo pršutu • 1 cibule • 1 mrkev • 400g ku řecích jater • 100 ml suchého bílého vína • 2 lžíce rajčatové ho protlaku • 200 ml hovězího nebo kuřecího vývaru • 1 lžička tymiánu • sůl, pepř
Bešamel: • 40 g másla • 1 stroužek česneku • 600 ml plnotučného mléka • 100 g hladké mouky • mletý muškátový oříšek • 1/2 lžičky mleté skořice • 40 g nastrouhaného parmazánu
- Na másle a slanině v kastrolu se silným dnem orestujte drobně nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev. Pak přidejte nakrájená játra. Orestujte minutu, přelijte vínem a nechte projít varem.
Protlak rozmíchejte v horkém vývaru a směs přilijte k játrům. Přiveďte k varu a na mírném ohni duste pod pokličkou hodinu. Občas promíchejte a dle potřeby podlévejte trochou vody nebo vývaru. Pak omáčku okořeňte tymiánem, osolte, opepřete a nechte zchladnout.
Máslo rozpusťte v pánvi, přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte. K česneku přisypte mouku, za stálého míchání ji rozmíchejte v másle a krátce osmahněte; neměla by zhnědnout. Vlijte mléko a metlou vše rozšlehejte na hladký krém. Nechte projít varem, aby bešamel zhoustl, a sejměte z ohně. Podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte trochu muškátu, skořice a parmazán.
Do zapékací misky rozprostřete na dno asi 4 lžíce bešamelu. Překryjte vrstvou lasagní, pokračujte vrstvou omáčky s játry a stejným množstvím bešamelu, opět překryjte pláty lasagní. Pokračujte, dokud nespotřebujete obě omáčky. Poslední vrstva budou lasagne překryté bešamelem. Troubu rozehřejte na 180 °C. Lasagne můžete uložit na hodinu do ledničky, aby se všechny chutě ingrediencí propojily. Pečte 25 minut. Po dopečení pokryjte povrch tenkými plátky másla a posypte jemně nastrouhaným parmazánem. Nechte 5 minut odpočinout a podávejte.
Tip: Do omáčky s kuřecími játry přidejte velkou hrst namočených a vyždímaných sušených hub, bude ještě neodolatelnější.