Italské recepty, které si zamilujete: Lasagne třikrát jinak

Vaření a recepty 23. 8. 2016

Špagety, makarony, široké nudle, lasagne... Těstoviny jsme si zamilovali a už je nedáme. A až vyzkoušíte naše recepty, budete je mít ještě raději. Dobrou chuť!

lasagne vincisgrassi
foto:

Lasagne Vincisgrassi

Podle jedné z teorií dal pokrmu jméno rakouský generál, princ Alfred Windischgrätz, když se svým vojskem tábořil v italském kraji Marche. Tuto úpravu si natolik zamiloval, že se stala klasikou na jídelníčku.

Doba přípravy: 100 minut


Suroviny na 4 porce: 
10–12 plátků lasagní


Omáčka: • 20 g másla • 100 g
 sušené slaniny nebo pršutu •
 1 cibule • 1 mrkev • 400g ku
řecích jater • 100 ml suchého
bílého vína • 2 lžíce rajčatové
ho protlaku • 200 ml hovězího
 nebo kuřecího vývaru • 1 lžička tymiánu • sůl, pepř

Bešamel: • 40 g másla • 1 stroužek česneku • 600 ml plnotučného mléka • 100 g hladké mouky • mletý muškátový oříšek • 1/2 lžičky mleté skořice • 40 g nastrouhaného parmazánu

  1. Na másle a slanině v kastrolu se silným dnem orestujte drobně nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev. Pak přidejte nakrájená játra. Orestujte minutu, přelijte vínem a nechte projít varem.
  2. Protlak rozmíchejte v horkém vývaru a směs přilijte k játrům. Přiveďte k varu a na mírném ohni duste pod pokličkou hodinu. Občas promíchejte a dle potřeby podlévejte trochou vody nebo vývaru. Pak omáčku okořeňte tymiánem, osolte, opepřete a nechte zchladnout.

  3. Máslo rozpusťte v pánvi, přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte. K česneku přisypte mouku, za stálého míchání ji rozmíchejte v másle a krátce osmahněte; neměla by zhnědnout. Vlijte mléko a metlou vše rozšlehejte na hladký krém. Nechte projít varem, aby bešamel zhoustl, a sejměte z ohně. Podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte trochu muškátu, skořice a parmazán.

  4. Do zapékací misky rozprostřete na dno asi 4 lžíce bešamelu. Překryjte vrstvou lasagní, pokračujte vrstvou omáčky s játry a stejným množstvím bešamelu, opět překryjte pláty lasagní. Pokračujte, dokud nespotřebujete obě omáčky. Poslední vrstva budou lasagne překryté bešamelem. Troubu rozehřejte na 180 °C. Lasagne můžete uložit na hodinu do ledničky, aby se všechny chutě ingrediencí propojily. Pečte 25 minut. Po dopečení pokryjte povrch tenkými plátky másla a posypte jemně nastrouhaným parmazánem. Nechte 5 minut odpočinout a podávejte.

Tip: Do omáčky s kuřecími játry přidejte velkou hrst namočených
 a vyždímaných sušených hub, bude ještě neodolatelnější.