Neapolské lasagne
Klasiku z jihu Itálie můžete podávat jako předkrm, ale i jako sytý oběd.
Doba přípravy: • 100 minut
Suroviny na 4 porce: • 500 g ricotty • 1 hrnek jemně nastrouhaného parmazánu • 3 vejce • 2 šunkové klobásy • 40 g másla • 200 g mozzarelly • 10–12 plátků lasagní
Omáčka: • 70 g másla • 1 cibule • 350 g mletého hovězího masa • 100 ml bílého vína • 2 plechovky krájených rajčat • hrstka čerstvé bazalky • sůl • pepř
Na ozdobu: • hrst strouhaného parmazánu • lístky bazalky • 40 g másla
Omáčka: Ná pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli, asi 6 minut. Přidejte maso a dál smažte, dokud nezhnědne a nebude sypké. Zalijte vínem a nechte přejít varem. K masu vlijte rajčata, osolte a opepřete, přiklopte pokličkou a duste alespoň hodinu. Omáčku občas promíchejte a případně dolijte trochu vody. Na závěr do omáčky vmíchejte nasekanou čerstvou bazalku.
Ricottu promíchejte s 3 lžícemi horké vody, přisypte parmazán a vymíchejte krém. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Klobásu nakrájejte na plátky a osmahněte na pánvi na rozpuštěném másle.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Zapékací misku vytřete máslem. Dno pokryjte trochou masové omáčky a překryjte plátky lasagní. Vrstvěte na sebe vždy omáčku, krémovou ricottu, plátky mozarelly, plátky vajíček a kolečka klobásy. Opakujte, dokud nanaplníte misku a nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu utvořte z omáčky z mletého masa.
Na ozdobu: Posypte parmazánem a poklaďte lístky bazalky a plátky másla. Pečte 30 minut. Nechte odpočinout a servírujte s bílým vínem.
Tip: Místo ricotty použijte tučný tvaroh nebo smetanový sýr.