Vzpomínky na Afriku

Zábava 1. března 2012

Projela jsem Jižní Afriku, a kdyby nikam jinam, do Kapského Města se určitě chci vrátit.

Do Jihoafrické republiky se z Česka moc nejezdí. Je to škoda, věřte mi, protože v turistické nabídce tuhle zemi nepředčí žádná jiná z černého kontinentu.

Na rozloze více než patnácti „Českých republik“ jsem našla luxusní přímořská letoviska s nádhernými plážemi i nespoutanou divočinu. Je toho tady k vidění tolik, že jestli nemáte na cestu aspoň měsíc, budete si muset vybrat jen něco. Možná ale budete stejně jako já chtít začít u zvířat.

Velká pětka

V severní části země leží hlavní město Pretoria, rušný osmimilionový Johannesburg, divoké Dračí hory s vodopády, krasovými jeskyněmi a romantickými kaňony na řece Blyde a také proslavený Krugerův národní park, kde žije takzvaná velká pětka – slon, nosorožec, buvol, lev a levhart.

A samozřejmě také žirafy, opice, stáda antilop, pakoňů a dalších zvířat, která známe jen ze zoologických zahrad. Na severu jej ohraničuje řeka Limpopo, na jihu Krokodýlí řeka.

Má rozlohu 20 tisíc čtverečních kilometrů a po spojení s rozsáhlým parkem v sousedním Mozambiku je jedním z největších chráněných území na světě.

buvol

Vidět buvola naživo je zážitek

zdroj: Isifa.com

Radši si zaplaťte rangera

Krugerovým parkem, v němž žije kolem 150 druhů savců, 500 ptáků, 120 plazů a 200 druhů motýlů, můžete projíždět: Buď vlastním autem a nocovat v některém z velmi dobře vybavených kempů (rezervace noclehu ovšem nutná, v průběhu roku sem zavítá na sedm set tisíc návštěvníků z celého světa). Nebo v džípu s vysokým podvozkem při klasickém safari, kdy vás bude doprovázet zkušený „ranger“.

Vybrala jsem si druhou možnost, protože představa, že mi někde v divočině chcípne motor auta z půjčovny a budu nahraná, se mi zrovna nezamlouvala.

Z vozů se totiž nesmí vystupovat a veškeré potřeby musíte ukojit v už zmíněných kempech, kde jsou nejen bungalovy s místy na grilování, ale i restaurace, prodejny a benzinové pumpy.

Cesta džípem mi připadala nejen pohodlnější a zábavnější, ale také mi bylo jasné, že budu mít větší šanci některá z nejžádanějších zvířat skutečně spatřit.

Průvodci totiž mají vysílačky a průběžně sledují pohyb zvěře. Ten náš byl opravdu zkušený, takže osmičlenná posádka našeho džípu si mohla gratulovat.

safari

Lva můžete spatřit z bezprostřední blízkosti

zdroj: Isifa.com

Slon nás rychle vypakoval

Mladý lev se coby král zvířat hrdě promenádoval jen pár desítek metrů od nás. Pasoucí se buvoli jen líně otočili hlavu, aby se podívali, kdo že to zas cvaká fotoaparáty. A sloni si dokonce přímo před námi zvolna pochodovali po udusané silnici k napajedlu a bylo jim úplně jedno, že se jim v patách vytvořila kolona aut.

Jen starému samci, který se sám vyvaloval v bahně jezírka, jsme rozhodně nešli pod nos. Vstal, zatroubil a náš „ranger“ dal ihned povel k odjezdu s tím, že tihle samotáři jsou mrzouti a mohou zaútočit na každého, kdo se jim nelíbí.

Ale nemyslete si, že plachá zvířata se jen tak potulují okolo vyhrazených cest. Někdy trvá hodiny, než se objeví. Ale i kdybyste celou velkou pětku nespatřila (mně ke konci dne chyběl už jen levhart), safari je úžasný zážitek, na nějž budete dlouho vzpomínat.

ranger

Cestujte raději se zkušeným rangerem, potkat vás totiž může cokoliv

zdroj: Isifa.com

Tlačenice na Mysu Dobré naděje

Na jihu určitě propadnete kouzlu Kapského Města, nad nímž se tyčí slavná Stolová hora, věčně zahalená v bělostném oparu. I když byla možnost vydat se na její vrchol po svých, dala jsem přednost lanovce, z níž je fantastický výhled.

Ovšem záleží na počasí, já jsem měla štěstí, že se oblačný „ubrus“ na pár minut rozplynul, a najednou pode mnou leželo jako na dlani nejen celé město, ale také horský řetězec Dvanáct apoštolů a pobřeží Atlantiku táhnoucí se až k Mysu Dobré naděje.

Na tento nejjižnější bod kontinentu, kde se mísí teplé vody Indického oceánu s bouřlivými vlnami Atlantiku, jsem si také udělala výlet, ale nepočítala jsem s tím, že tam míří autobusy plné turistů, kteří se chtějí vyfotit právě u cedule Cape of Good Hope.

Takže až sem vyrazíte, jeďte rovnou na vyhlídkovou terasu u majáku na Cape Point. Oba oceány odtud stejně uvidíte lépe než ze břehu a taky tu není taková tlačenice.

Tohle nesmíte minout

  • Podél pobřeží Východního Kapska se vine květy i vůněmi hýřící Zahradní stezka.
  • Za návštěvu určitě stojí výstavní letoviska v horách a kosmopolitní přístav Durban na pobřeží Indického oceánu. Žije tu početná indická menšina a místní trhy jsou neuvěřitelně barvité.
  • Kapské Město má podmanivou atmosféru, i když historické jádro není příliš rozlehlé. Navečer se vydejte na Waterfront. Původně to bylo viktoriánské přístaviště pod Stolovou horou, ale dnes patří k největším lákadlům. Po západu slunce se tu rozzáří obchody v luxusních pasážích a restaurace, vinárny, bary i kavárničky lákají k posezení. Tohle místo svým uvolněným a bohémským životním stylem připomíná Paříž.

mys dobré naděje

Maják na Mysu Dobré naděje

zdroj: Isifa.com
kapské město

V Kapském městě si zajděte na večeři ve Waterfront

zdroj: Isifa.com