Kromě běžně známých druhů zeleniny, jako je cibule, česnek, rajčata, okurky, zelí, kapusta, mrkev, papriky, salát, pórek, Arabové ve velkém konzumují i olivy, kapary, lilek a jedlý ibišek zvaný „okra“.
Maso se jí také, ale málo. Samozřejmě žádné vepřové, zato jehněčí, skopové a drůbeží.
Maso obecně je považováno za pokrm luxusní a rybí patří k nejvzácnějšímu.
Základním jídlem je pita, tedy jednoduchý chléb, obvykle s hummusem, což je kaše z cizrny čili z římského hrachu.
Běžně se tu jí i čočka, hrách, fazole a klasické boby. Pita se však plní i kaší z lilku nebo sezamovým pyré. Dalším typickým pokrmem je falafel, což jsou zeleninové karbanátky původem z Egypta.
Jeho hlavní ingrediencí je opět cizrna, a proto je bohatý na proteiny a vitaminy. Falafel se používá i jako náplň do chleba, který se pak jí třeba s jogurtem a nasekanou zeleninou a s naloženými chilli papričkami.
Kuskus na skus
Velmi častý je také kuskus, kuličky z pšeničné krupice, které se mohou vařit s mlékem nebo jako dezert s ovocem.
Kuskus se dává do salátu, podává se s vařenou zeleninou, luštěninami či masem. Je to základní potravina v severní Africe, Maroku a Alžíru, kde je jeho název často synonymem pro jídlo obecně.
Suchý kuskus vypadá trochu jako těstovina, ale vyrábí se úplně jinak. Krupice se, většinou v kotlíku, kropí slanou vodou a prsty hospodyněk z ní „žmolí“ malé kuličky o jeho stěnu.
Občas se kuličky prosévají sítem, aby byly stejnoměrné, a nakonec se usuší. Běžný druh kuskusu jsou kuličky o průměru dva milimetry.
Jí se pomalu! Tradiční arabské jídlo je časově náročný obřad, který začíná podáváním „mezzé“ čili bohatých zeleninových i masových předkrmů jak teplých, tak i studených.
Někdy pak následuje polévka a po ní hlavní chod, který většinou sestává z nejrůznějších druhů zeleninových kaší a kousků rožněného masa.
Jídlo Arabové nejčastěji zapíjejí kávou. Nejdřív tzv. bílou, což je odvar z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží. Ta totiž pomáhá dobrému zažití. Klasická silná arabská káva přichází na řadu až naposledy.
Recept: Falafel
Potřebujete:
400 g cizrny
50 g hladké mouky
2 vejce
2 menší cibule
2 stroužky česneku
koriandr
mletý kmín
pepř
sůl
olej
Postup:
Přes noc namočte cizrnu. Pak ji propláchněte a vařte do změknutí. Vodu slijte stranou.
Uvařenou cizrnu rozmačkejte nebo rozemelte na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžete použít slitou vodu z vaření. Pak přidejte podle chuti sůl, koriandr, kmín, pepř, rozkvedlaná vejce, utřený česnek a vše promíchejte. Pro zahuštění přidejte mouku.
Polévkovou lžící tvořte karbanátky a smažte je v rozpáleném oleji z obou stran. Podávejte s arabským chlebem.
Recept: Hummus
Potřebujete:
200 g cizrny (ideálně v plechovce; sušenou nechte 12 hodin naloženou v dvojnásobném množství vody)
2 lžíce sezamové pasty tahini
stroužek česneku
citronovou šťávu
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
mletý kmín
koriandr
Postup:
Cizrnu hodinu povařte. Vývar ponechejte stranou na pozdější použití.
Všechny ingredience mimo tahini rozmixujte. Řiďte se svou chutí a volně doplňujte koření při zpracovávání na hladkou kaši. Konzistenci upravte podle potřeby zbylým vývarem. Přidejte tahini, promíchejte a dozdobte koriandrem. Doporučujeme podávat nejlépe s křehkým chlebem Wasa.