Aby si tělo nedělalo zásoby „na horší časy“, musí vědět, že má jistý pravidelný přísun energie.
„Denně jezte tři jídla a dvě svačinky. Typický den je v 7 až 8 hodin snídaně, v 10.30 svačina, mezi 12. a 13. hodinou oběd, v 16.30 svačina a mezi 18. a 20. hodinou večeře,“ vypočítává odborník na výživu Mgr. Pavel Suchánek. Díky tomu se budete cítit nasycená menším množstvím jídla.
JEZTE POMALU!
Nejméně 20 minut konzumujte hlavní jídla a 10 minut věnujte svačinám. Mozek totiž potřebuje 20 minut, než přijme signál ze žaludku o tom, že je plný.
K jídlu usedejte na specifickém místě a věnujte se jen svému pokrmu. Nejsnáze se tloustne z jídla, které si neuvědomujete – když současně sledujete televizi nebo film v kině, když si čtete knihu nebo koukáte na monitor počítače, když přikusujete něco při řízení auta nebo vestoje u linky při vaření. Pokrm si nevychutnáte a také se snadno přejíte.
KONTROLUJTE SVÉ MLSÁNÍ
Není vám zcela odepřeno, jen se soustřeďte na množství a kvalitu pamlsku.
Například v kině, když už to musí být, si namísto pytlíku brambůrek dejte malý kornout lehkého popcornu.
BEZ ZELENINY A OVOCE TO NEJDE
Podívejte se do deníčku na svůj první týden a spočítejte, kolik jste snědla porcí zeleniny a ovoce.
„Snažte se, abyste každý den měla v jídelníčku tři až pět porcí zeleniny a dvě až tři porce ovoce,“ radí Mgr. Suchánek.
Když si zvyknete na ovoce a zeleninu, zasytí vás a nebudete jíst tolik ostatních tučných jídel.
- Vybírejte si salát s tmavšími listy (zelené, červené) – je zdravější, má vyšší obsah barviv.
- K masu přidejte navíc tomatovou omáčku, celé nebo nakrájené rajče a kukuřici.
- Do polévky přidávejte brambory, kukuřici, hrášek i další zeleninu.
- Plňte pečené brambory špenátem, nízkotučným sýrem, tvarohem, jogurtem, žampiony nebo rajčaty.
- Zeleninu připravujte s malým množstvím kvalitního tuku, případně vařte bez tuku nebo používejte sprej na pečení. Také lze nejprve restovat žampiony, protože samy pustí šťávu.
- Udělejte si vegetariánskou pizzu se spoustou rajčat, papriky, cukety, cibule, žampionů nebo třeba s brokolicí či špenátem.
ROZHÝBEJTE TĚLO
Je ověřeno, že lidé, kteří se chodí pětkrát týdně na 45 minut projít, jsou o polovinu méně často nemocní než ti, kteří aktivní nejsou.
Pohyb totiž spouští imunitní mechanismy, o spalování energie nemluvě. Vyrazte také ven! A když bude pršet, zacvičte si doma.