Ledviny mají zítra svátek, co takhle jít je zkontrolovat?

Zdraví 12. března 2014

Ledviny jsou orgán, o kterém normálně ani nevíme, že ho máme. Nebolí, neskučí, nenadávají. Bohužel. Kdyby to dělaly, měli bychom větší šanci si je udržet v pořádku. Ledviny mají 13. března svátek a vy máte šanci zjistit, jestli náhodou nemají náběh na potíže. Proč to udělat, vysvětluje doktorka Světlana Vaňková, vedoucí lékařka dialyzačního střediska B. Braun Avitum.

1. Proč je dobré dát si je zkontrolovat?

Při testech, které jsou úplně jednoduché a bezbolestné, se dá odhalit vážnější poškození ledvin nebo některé rizikové faktory, které by v budoucnu k poškození funkce ledvin mohly vést. Změří se krevní tlak, hladina krevního cukru a provede se jednoduché chemické vyšetření moče.

2. Kolik lidí ohrožuje onemocnění ledvin?

Onemocnění ledvin je řada a mnohá z nich, například genetická nebo imunologická postižení, jsou relativně vzácná. Pokud ale budeme mluvit o snížené funkci ledvin, která je výsledkem řady onemocnění, je výskyt u 10 až 14 procent lidí!

3. Máme šanci doma poznat, že jsme nemocní? Co se stane, když onemocnění včas neodhalíme?

Nezřídka bohužel onemocnění probíhá bezpříznakově nebo s minimem potíží, kterým pacient nepřikládá význam. Často se setkáváme s případy, kdy pacient přijde do nemocnice s kardiologickými problémy, vysokým tlakem, dušností nebo zažívacími potížemi, a zjistí se, že příčinou potíží je konečné stadium selhání ledvin a je nutné zajistit náhradu funkce ledvin. Stále se do dialyzačního programu dostává zhruba 30 procent pacientů ´z ulice´, to jest těch, kteří o nemoci vůbec neví. U těchto pacientů je pak často rozvinuta řada komplikací, protože ledviny jsou orgány, které mají nejen vylučovací, ale také metabolickou funkci. Je porušena krvetvorba, krevní srážlivost, kostní metabolismus, téměř pravidelně je přítomen vysoký krevní tlak, jsou rozvinuté aterosklerotické změny na cévách. Včasné odhalení onemocnění ledvin dnes umožňuje léčbu a nepříznivý průběh lze zcela zvrátit nebo aspoň hodně zpomalit.“

4. Co se stane, když při vašem vyšetření odhalíte nemoc ledvin?

Pokud při prvním orientačním vyšetření máme podezření na onemocnění ledvin, zveme si pacienta k podrobnému vyšetření, na které samozřejmě není při Dni ledvin čas. Obvykle proběhne řízený pohovor s pacientem, analyzujeme výsledky podrobného laboratorního vyšetření moče a krve a většinou provádíme i ultrazvuk ledvin. V případě potřeby odesíláme pacienta na další specializovaná vyšetření. Po stanovení diagnózy následuje léčba a pravidelné kontroly účinnosti léčby.

Světlana Vaňková

Doktorka Světlana Vaňková

Kdo by měl určitě přijít?

  • Jednoznačně rizikoví pacienti jsou diabetici a pacienti s hypertenzí. Vysoký tlak může být příčinou, ale i následkem poklesu funkce ledvin. Ale dorazit by měli i ostatní, i když nárazové testování nemůže nahradit pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, v jejichž rámci se stanovuje také funkce ledvin z krevního vzorku.

  • V síti dialyzačních středisek B. Braun probíhá akce ke Dni ledvin již několik let a počet vyšetřených stále narůstá. Jen v minulém roce jich bylo přes 3500. Zhruba pětina z vyšetřených podstoupila podrobnější nefrologické vyšetření pro podezření na nějakou abnormalitu.