Taky "frčíte" na doplňcích stravy? Pozor, ne vždy pomáhají

Zdraví 18. května 2020

Bez ohledu na roční období utratili Češi v minulém roce za vitaminy a potravinové doplňky v lékárnách kolem 6 miliard korun. Důvod je prostý – myslí si, že tím pomáhají svému zdraví…

Vitaminy, minerály a stopové prvky jsou municí pro náš organismus. Jelikož si je tělo nedokáže vytvořit samo, je důležité přijímat je stravou nebo prostřednictvím doplňků stravy. O tom, že varianta číslo jedna je žádanější a zdravější, netřeba pochybovat.

Bohužel mnoho z nás zásady zdravého stravování nedodržuje, alespoň ne dlouhodobě. „V případě, kdy člověk není schopen přijímat doporučenou denní dávku konkrétních vitaminů a minerálů jídlem, je nezbytné doplňovat tyto látky ve formě doplňků stravy,“ vysvětluje Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci. „Například užívání tobolek koenzymu Q10 je vhodné zejména u jedinců, kteří pravidelně berou léky na snižování cholesterolu v krvi. To samé se týká doplňků stravy s obsahem kolagenu a glukosaminu, které jsou důležité pro zdraví kloubů a chrupavek.“

Co se potravin týče, koenzym Q10 najdeme například v ořeších, sóje, rybách, mase, brokolici či řepkovém oleji. Kolagen obsahují mořské řasy, chrupavky, malé množství se nachází i v gumových medvídcích. Užívání doplňků stravy je podle farmaceuta Tomáše Cikrta smysluplné i v období chřipek nebo rekonvalescence, kdy tělo potřebuje zvýšený příjem železa a vitaminu C, nebo po léčbě antibiotiky, kdy je zapotřebí pomocí laktobacilů obnovit střevní mikroflóru.

„NAKOPNOU“, ALE NEVYLÉČÍ

Doplňky stravy nejsou právě levná záležitost. Přesto se většina z nás nebojí sáhnout hlouběji do kapsy a místo návštěvy ordinace a koupě léků na předpis se rozhodne pro některé z volně prodejných tabletek v domnění, že jimi své problémy vyřeší. Opak je ale pravdou. „Řada potravinových doplňků funguje na principu takzvaného placeba, kdy je spotřebitel natolik přesvědčen, že mu přípravek pomůže, že se na určitou dobu skutečně může dostavit mírné zlepšení,“ objasňuje Taťána Šrámková z Fakultní nemocnice Brno.

„S rostoucím časem však schopnost spotřebitele dosáhnout placebo efektu klesá.“ Na prvním místě by proto vždy měla být návštěva lékaře, který po důkladném vyšetření naordinuje optimální léčbu. Zvlášť důležité jsou tyto prohlídky při intimních obtížích, například s prostatou či při samovolném úniku moči.

„Za problémy s erekcí se mohou například ukrývat mnohem závažnější kardiovaskulární choroby, při předčasné ejakulaci u mužů a inkontinenci u žen zase mohou být na vině záněty močopohlavního ústrojí. Neřešené obtíže se zbytnělou prostatou pak mohou v krajním případě vést až k poškození močového měchýře nebo ledvin,“ varuje Libor Zámečník z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

KAŽDÉMU NEPROSPÍVAJÍ

Zdraví dospělí jedinci polykáním multivitaminových tobolek a kapslí s glukosaminem či pitím proteinových a iontových nápojů své zdraví nikterak neohrozí. V případě seniorů a lidí, kteří musejí kvůli nemoci dlouhodobě brát nějaké léky, to už neplatí. „Nákup a užívání doplňků stravy musí zvažovat především senioři, kteří obvykle užívají větší počet léků najednou,“ upozorňuje Tomáš Cikrt. „Každý doplněk stravy je vlastně chemikálie, která může s užívanými léky reagovat. Léky pak mohou mít silnější nebo slabší účinek, některé interakce však mohou být až nebezpečné.

Opatrnost je namístě především u doplňků s takzvanými přírodními látkami či bylinkami. Například – pokud se užije česnek nebo ženšen s léky na ředění krve, hrozí zvýšené riziko krvácení. Lékořice s léky proti vysokému krevnímu tlaku může vést ke zvýšenému tlaku a otokům. Velmi nebezpečnou kombinací je třezalka s antidepresivy kvůli takzvanému serotoninovému syndromu (způsobuje v různé intenzitě mj. bolesti hlavy, zmatenost, halucinace, třesavku, pocení, zvýšení tlaku, zvracení). Pozor si musí dát také chronicky nemocní lidé, například s poruchou ledvin, jater a podobně.“

Pokud si nejste užíváním některého doplňku stravy jisti, navštivte svého praktického lékaře, který vám řekne co a jak, případně doporučí vhodnou alternativu.

ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA

Jak samotný název napovídá, doplňky stravy je vhodné brát pouze doplňkově, nikoli dlouhodobě a pravidelně, pokud tak neurčí po konzultaci lékař v situaci, kdy není možné přijímat doporučenou denní dávku konkrétních vitaminů a minerálů jídlem. Stejně tak se nedoporučuje brát jich více najednou. „Kombinovat B-komplex s vitaminem C, koenzymem Q10, lecitinem a dalšími vitaminy nebo minerály je nesmyslné. Zdraví tím sice nikterak neohrozíte, ale jsou to zbytečně vyhozené peníze,“ konstatuje lékárník Cikrt. Užívání doplňků stravy je nadbytečné i u zdravých jedinců, kteří doporučené denní dávky vitaminů a minerálů pokryjí pestrým jídelníčkem.

Tento způsob je zdravější a pro organismus přirozenější. Navíc dost ušetříte. Místo měsíčního balení spektra vitaminů si proto raději zaběhněte pro síťku s pomeranči nebo trs banánů.

SEDMERO RAD pro nákup a užívání doplňků stravy

  1. Nenakupujte na internetu, pokud daný produkt neznáte nebo vám jej odborník nedoporučil.
  2. Poraďte se s odborníkem, nákup specifických doplňků stravy raději konzultujte se svým lékařem, výživovým poradcem, sportovním trenérem nebo lékárníkem, zkrátka s někým, kdo dané problematice určitě rozumí.
  3. Dejte přednost renomovaným firmám. Ukazatelem kvality jsou například klinické studie, které dělá jen minorita výrobců doplňků stravy. Kvalitní výrobci poskytují záruku spokojenosti.
  4. Nezapomeňte na kontrolu, při koupi vždy zkontrolujte datum výroby či datum spotřeby. Před užíváním si přečtěte příbalový leták.
  5. Dobré skladování - po každém otevření pečlivě zavřete obal a uchovávejte jej na chladném a tmavém místě.
  6. Nevěřte na zázraky - kvalitní doplňky stravy jsou pro lidský organismus prospěšné a dokážou zdraví posílit. Přesto nezapomínejte na pravidelný přísun vitaminů z ovoce a zeleniny a rozhodně nevěřte řečem typu: „Za 14 dní zhubnete 10 kilo.“