Doba přípravy: 15 minut + 40 minut pečení
Suroviny na 10 porcí:
250 g másla
Těsto: 3 hrnky polohrubé mouky • 1 hrnek cukru moučky • 1 prášek do pečiva
Náplň: 750 g měkkého tvarohu • 1 hrnek moučkového cukru • 1 vanilkový cukr • 3 vejce • 500 ml mléka • kůra i šťáva z 1 většího citronu
Hlubší plech velmi vydatně vymažte máslem, zbytek schovejte na později.
Těsto: Důkladně promíchejte prosátou mouku s cukrem a práškem do pečiva.
Náplň: Smíchejte tvaroh, oba cukry, vejce, mléko, citronovou kůru a šťávu.
Dva hrnky moučné směsi (těsto) vyklopte na vymazaný plech, zalijte řídkou tvarohovou náplní a rovnoměrně na ni rozsypte sypký zbytek. Celý povrch koláče bohatě poklaďte plátky zbývajícího másla.
Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30–40 minut. Pokud vám na dně plechu nakonec zůstane trochu suché mouky, nevadí, kvalitě našeho lahodného koláče to neuškodí.
Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.