Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce: 300 g nových brambor • 1 listové těsto • 250 g zakysané smetany • 3 hrsti baby špenátu • 2 klobásy • 1 vejce • 2 lžíce sezamových semínek na posypání (lze vynechat nebo nahradit cherry rajčátky) • 1 hrst ředkvičkových klíčků nebo řeřichy • sůl
Troubu rozehřejte na 180 °C. Tři čtvrtiny listového těsta rozválejte na tenký plát o velikosti plechu a přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem. Z těsta, které vám zbude, vytvořte podél celého koláče okraje. Potřete je rozšlehaným vejcem.
V misce smíchejte zakysanou smetanu s omytými lístky baby špenátu, směs osolte a rozetřete na těsto.
Omyté brambory ve slupce nakrájejte na tenká kolečka, vsypte je do vroucí osolené vody a asi 4 minuty povařte. Potom je sceďte, osušte a rovnoměrně rozložte na koláč potřený směsí. Na závěr na koláč rozprostřete kolečka klobásy.
Koláč posypte sezamovými semínky a překryjte alobalem. V předehřáté troubě jej pečte při 180 °C asi 10 minut. Alobal pak sejměte a pečte dalších 10 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Před podáváním koláč posypte ředkvičkovými klíčky nebo řeřichou.
Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.