Domácí chleba podle moderátorky Farmáře

Vaření a recepty 24. dubna 2012

Superštíhlá Laďka Něrgešová má doma manžela a synka. Takže vařit určitě musí. Jestlipak ji to baví?

„Opravdu mě baví vařit a péct. S příchodem mého muže jsem se v tom zdokonalila. Jára je gurmán. Když jsem byla sama, tak jsem třeba pesto běžně kupovala. Teď si ho vyrábím. S manželem jsem také začala omáčky pasírovat, už je nemixuji. Vařím jídla tak, že bych si možná troufla pozvat na oběd i Pohlreicha... vtip!“

V kuchyni se prý s manželem střídají. „Muž to bere jako relax. Když má tlak v práci, vezme si volno, koupí na trhu spoustu věcí a pak tři hodiny vaří.“ Mají rádi italskou kuchyni, ale ne takovou, jaká je tady v Česku normou, ale tu opravdovou italskou.

„Občas se pozastavuji nad tím, co v některých restauracích vydávají za italské jídlo. Třeba když vám naservírují pizzu z knedlíkového těsta, na to dají kečup a technickou mozzarellu ze supermarketu! A v létě, kdy je k dostání spousta čerstvých bylinek, vám jídlo posypou sušenou bazalkou nebo oreganem!“

Suroviny radši čerstvé

Laďka proto chodí ráda nakupovat na trhy, a nemusí být zrovna „farmářské“. „Když jdete na normální, obyčejný trh, koupíte tam věci o půlku levněji. Musíte ale vyrazit ráno. Když tam přijdete v jedenáct, tak už nic nemají."

„Když jdete na normální, ne takzvaný farmářský trh, nakoupíte tam o polovinu levněji.”

„Také chodíme do specializovaných prodejen – v Praze jsou dvoje nebo troje super vybavené italské potraviny, které dováží čerstvé suroviny z Itálie. Nejsou to ty zavakuované předměty, které se tváří jako mozzarella nebo parmazán."

Podle Laďčiny zkušenosti se dají některé potraviny, třeba jasmínová rýže, čerstvé bylinky nebo dobré ovoce, sehnat i u vietnamských prodejců: „Jsou to většinou větší krámky, kde mají velký výběr zeleniny a celoroční nabídku čerstvých bylinek, jako je máta nebo koriandr.“

něrgešová syn celebrita jídlo

Kvůli synovi a manželovi vaří Laďka denně teplé jídlo.

zdroj: Isifa.com

Na co chodí k Vietnamcům

Na exotické jídlo jezdí Laďka do pražské tržnice Sapa, což je takový český „malý Vietnam“. „Mají tam restaurace, kde jsou jeden nebo dva stolečky. Dojít si tam na jídlo je zážitek. Ohledně pečeného masa jsem dost ostražitá, protože každá kultura má své zvyklosti. Ale ráda si tam dávám rýžové placky, které jsou plněné nějakou smaženou směsí, a to celé se namáčí do kyselé omáčky posypané koriandrem."

Také jí chutná vietnamská polévka Pho (čte se fo), která se vaří tři hodiny. „Zkoušeli jsme ji dělat i doma. Je s rýžovými nudlemi a přidává se do ní anýz a zázvor a s hovězím masem je to naprosto luxusní.“

Laďku prostě baví zkoumat jídla i z jiných kultur. Vedle italské a vietnamské kuchyně má ráda také mexickou a libanonskou.

Za kvalitním jídlem si proto s manželem občas zajdou do opravdu dobré restaurace. „Jsou samozřejmě dražší, ale jednou za čas...“

Teplé jídlo každý den

Když exotiku vaří doma, dává si záležet právě na surovinách. „Jsem velký požitkář. Raději našetřím a půjdu si nakoupit k Italům nebo Vietnamcům, než abych používala náhražky z obchoďáků.“

Taky nikdy nepoužívá konzervy nebo polotovary. Jako příklad udává bramboračku: Když vezmete kupovanou jíšku, nebo si tu jíšku uděláte doma – chutná i vypadá to úplně jinak. „Nechci polívky z pytlíku. Nejsem zaměstnaná šest dní v týdnu, dvanáct hodin denně. Mám malé dítě, rodinu, manžela, a to je priorita.“

A jak to řeší, když dva nebo tři dny pracuje? Prostě si navaří dopředu větší množství jídla a dá ho do mrazáku. „To se pak prostě nedá nic dělat. Každý den musí být teplé jídlo kvůli dítěti.“ Syn prý miluje hlavně palačinky, protože si těsto může sám míchat.

Laďčiným nejoblíbenějším jídlem je chleba s máslem. Díky moderování reality show Farmář hledá ženu se naučila péct domácí. Teď ho dělá dvakrát až třikrát týdně, v klasické troubě, protože miluje křupavou kůrčičku.

něrgešová chleba

Tenhle recept má z natáčení Farmáře.

foto:

Chleba Laďky Něrgešové

Potřebujete:

pšeničnou mouku chlebovou (dá se koupit ve větších obchoďácích)

žitnou mouku chlebovou

droždí

drcený kmín

sůl

ocet

vodu

Postup:

  1. Do mísy dejte půl kila pšeničné chlebovky. Uprostřed udělejte důlek a nasypejte do něj hrst žitné chlebovky, půlku droždí a nalijte vlažnou vodu.

  2. Dejte těsto do tepla a za čtvrt hodiny přidejte drcený kmín (asi polévkovou lžíci), dvě lžičky soli a přilijte cca 3 dcl vlažné vody se lžící octa.

  3. Těsto chvíli hněťte, aby se vše dobře promíchalo, a dejte s utěrkou přes mísu kynout. Až těsto zdvojnásobí objem (dle tepla asi za půl hodiny), celé je zase pořádně prohněťte a zapněte si elektrickou troubu na 250 stupňů. Pak mísu znovu přikryjte a nechte pod utěrkou zhruba 15-20 minut kynout.

  4. Dejte na plech papír a rychle na něj dejte těsto ve tvaru oválu. Snažte se ho nerozlévat do plochy, ale na sebe (nelekejte se, bude to vypadat jako placka, ale nebojte). A pak rychle s tím do rozpálené trouby!

  5. Když se vám bude líbit barva kůrky (asi za 20 až 30 minut), přepněte troubu na 170 stupňů. Chleba vyndejte - potřete ho celý slanou vodou a vraťte ho zpět do trouby.

  6. Za deset minut ho potřete znovu a za dalších deset minut je hotovo.

Pozor: Čím víc bude těsto řidší, tím více bude chléb uvnitř měkčí. Ale počítejte s tím, že bude mít víc „děr“. Množství vody je potřeba zkoušet. Nikdy ho neřežte teplý ani vlažný – srazí se.