Rybí filé pečené v jogurtu
Suroviny na 4 porce: • 1 lžíce oleje • 1 lžíce másla + 1 lžíce na vymazání misky • 4 porce rybího filé (z tresky nebo mořské štiky) • 4 lžíce rajského protlaku • 150 ml vývaru • hrst nasekaného kopru + snítka na ozdobu • 200 ml bílého jogurtu • 50 g strouhaného tvrdého sýra (goudy nebo eidamu) • 1 citron • čerstvě mletý pepř • sůl
Troubu rozpalte na 180 °C. Filé (může být i mražené) osolte a opepřete. Olej s máslem rozpusťte na pánvi, přidejte filé, po obou stranách je prudce opečte dozlatova a pak opatrně přendejte do pekáčku nebo zapékací misky vymazané máslem.
Do pánve s výpekem přidejte rajský protlak, opepřete, osolte a za stálého míchání ho krátce osmahněte. Pak jej zalijte vývarem a několik minut provařte. Stáhněte z ohně a vmíchejte do něj nasekaný kopr.
Filé přelijte jogurtem, rajskou omáčkou s koprem a posypte strouhaným sýrem. Nechte asi 10 minut zapéct v troubě. Podávejte s řezy citronu a ozdobené snítkou kopru.
Tip: Když rajský protlak krátce osmahnete, získá příjemnější nasládlou chuť a vůni. Můžete přidat i špetku cukru, který chuť rajčat ještě zvýrazní.