Čokoládové želé s čokoládovým crème fraîche
Suroviny na 6 porcí:
Čokoládové želé: • 2 plátky želatiny • 300 g hořké čokolády, nejlépe se 70% kakaa (nasekané na kousky) • 150 g cukru krupice • 60 ml sherry
Krém z bílé čokolády: • 150 g bílé čokolády (nasekané na kousky) • 100 g crème fraî- che • 150 ml 30% smetany
Želatinu namočte do 100 ml studené vody a nechte změknout. Čokoládu promíchejte v kastrolu s cukrem, sherry a dvěma hrnky vody. Přiveďte k varu a na mírném ohni míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Odstavte z ohně, přidejte změklou a vyždímanou želatinu a nechte rozpustit.
Čokoládovou směs rozdělte do 6 skleniček a nechte v chladu asi 3 hodiny ztuhnout.
Crème fraîche smíchejte s bílou čokoládou v malé ohnivzdorné misce a nad kastrolem s vroucí vodou pomalu rozpusťte. Misku sundejte, do směsi vmíchejte smetanu a poté nechte úplně vychladit. Vyšlehejte krém, až se na něm začnou tvořit měkké špičky, a ozdobte jím čokoládové želé.
Tip: Pro vegetariány použijte místo želatiny pektin nebo agar z mořských řas.