Čokoládové opojení

Vaření a recepty 8. 8. 2015

Hříšná, báječná, dokonalá, lahodná, jemná... všechna tato superlativa patří čokoládě. Geniální ingredience, která zbavuje člověka chmurných myšlenek a zařizuje lepší náladu. Máme pro vás ty nejlepší čokokoládové recepty, které existují. Pojďte s námi do čokoládového ráje.

cokoladove rezy

Pomerančovo-čokoládové řezy

Suroviny: • 1 pomeranč • 50 g cukru krupice • 125 g změklého másla • 150 g třtinového cukru • 3 vejce • 180 g hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • 4 lžíce kakaa + trocha na posypání • 50 ml mléka • 5 lžic pomerančového likéru (např. Grand Marnier) • 100 g mléčné čokolády

  1. Pomerančovou šťávu vymačkejte do misky a odložte stranou. Z pomerančové kůry ořežte její bílou část a samotnou kůru nakrájejte na tenké proužky. Ty nasypte do kastrolu, zalijte hrnkem vody a 20 minut povařte přiklopené pokličkou. Přisypte cukr a dál vařte odklopené, dokud kůra nezměkne, voda se nevyvaří a kousky kůry se neobalí rozpuštěným cukrem.

  2. Troubu rozehřejte na 160 °C. Hranatou formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte asi lžící hrubé mouky.

  3. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny pomocí elektrického mixéru. Poté do ní postupně vešlehejte vejce, mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem a přilijte i mléko s pomerančovou šťávou a likérem.

  4. Nakonec do těsta vmíchejte nalámané kousky čokolády a polovinu kandované pomerančové kůry. Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte a pečte v troubě asi 45 minut.

  5. Koláč nechte asi 10 minut zchladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Před podáváním ho posypte kakaem a ozdobte zbylou pomerančovou kůrou.

Tip: Místo kandované pomerančové kůry přidejte do těsta kandované višně.