Objevte kouzlo pomalého vaření

Vaření a recepty 14. 6. 2016

Rychlost je v dnešním, na výkon zaměřeném světě vnímána jako přednost, ne vždy to však platí. I pomalost má své přednosti – vyzkoušejte její kouzlo v kuchyni! Pojďte s námi k cíli pomalu, ale vytrvale a připravte pokrmy plné dokonale propojených chutí a vůní.

Pomalu dušené vepřové v mléce s citronem a bylinkami

jehneci kolinka

V Toskánsku se tomuhle křehkému a šťavnatému kousku masa říká „arista“. Když ho totiž před staletími na řecko-římském katolickém setkání servírovali Italové Řekům k večeři, Řekové spontánně zvolali: „Arista!“ (fantastické)

Doba přípravy: 30 minut + 3 a 1/2 hodiny pečení

Suroviny na 8 porcí: • 1,5 kg vepřového ramínka nebo krkovičky • 1 lžíce mouky • 1 lžíce másla • 2 lžíce oleje • 1 litr mléka • 6 stroužků česneku • 1 větvička rozmarýnu • 2 snítky šalvěje • kousky citronové kůry • sůl • pepř

  1. Troubu rozehřejte na 160 °C. Maso svažte do válečku kuchyňským provázkem. Mouku nasypte na talíř, přidejte lžičku soli a pořádnou špetku pepře a promíchejte. Celý kus masa obalte v mouce.
  2. V hrnci, ve kterém budete posléze maso péct, rozehřejte máslo s olejem. Maso na tuku osmažte ze všech stran dohněda, po každé straně asi 2 minuty. Pak k němu vlijte mléko.
  3. Přidejte celé, oloupané stroužky česneku, bylinky a citronovou kůru. Přiveďte k varu (mléko se vlivem citronové kůry srazí.
  4. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby. Pečte v troubě 3 a 1/2 hodiny. Maso v průběhu pečení přelévejte mlékem a na poslední hodinu pečení sundejte z hrnce pokličku.
  5. Hotové maso vyndejte z hrnce, nakrájejte ostrým nožem na plátky a podávejte s vařenými bramborami přelitými trochou omáčky, ve které se maso peklo, nebo jen s chlebem.

Tip: Přidejte do mléka k masu ještě ruličku skořice. Nádherně se rozvoní a ještě vás zahřeje.