Objevte kouzlo pomalého vaření

Vaření a recepty 14. 6. 2016

Rychlost je v dnešním, na výkon zaměřeném světě vnímána jako přednost, ne vždy to však platí. I pomalost má své přednosti – vyzkoušejte její kouzlo v kuchyni! Pojďte s námi k cíli pomalu, ale vytrvale a připravte pokrmy plné dokonale propojených chutí a vůní.

Tažený hovězí vývar s domácími nudlemi

pomaly vyvar

Za dob našich prababiček se vařila polévka z kousku masa, který se v hrnci na kraji plotny táhl celý den. Pokud zapomenete na spěch, polotovary a bujonové kostky, ochutnáte i vy vývar jako vystřižený z dob starého mocnářství.

Doba přípravy: 40 minut + 2 a 1/2 hodiny vaření

Suroviny na 6 porcí: • 500 g hovězího masa s kostí (nejlépe žebra nebo hrudí) • 2 mrkve • 2 petržele • 1 menší celer • 1 cibule • špetka šafránu • 1 lžíce másla • 40 ml koňaku • sůl

Nudle: • 80 g hrubé mouky • 1 vejce

  1. Omyté maso vložte do hrnce, zalijte 1,5 l osolené studené vody a přiveďte k varu. Vařte mírným varem asi 1 a 1/2 hodiny, přikryté pokličkou. Odpařenou vodu podle potřeby doplňujte.
  2. Mezitím očistěte zeleninu a oloupejte cibuli. Kousek mrkve nechte stranou a zbytek kořenové zeleniny i cibuli v celku vhoďte do polévky. Přidejte šafrán a pokračujte ve vaření přibližně další hodinu.
  3. Nudle: Mouku nasypte na vál a do důlku uprostřed rozklepněte vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujte vejce s moukou na pevné, nelepivé těsto. Těsto rozdělte na poloviny a rozválejte válečkem na velmi tenké pláty. Rozložte je na utěrky, přehoďte přes opěradla židlí a nechte asi půl hodiny proschnout. Nyní pláty nakrájejte na proužky široké 5 cm. Z proužků naskládaných na sebe nakrájejte co nejtenčí nudličky.
  4. Mrkev, kterou jste odložili stranou, nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozehřejte máslo a mrkev na něm restujte asi 4 minuty. V hrnci přiveďte k varu litr vody, osolte, zavařte v ní 2 hrsti nakrájených nudlí a po 5 minutách ji slijte.
  5. Hovězí vývar sceďte přes hustý cedník. Zeleninu z vývaru již nebudete potřebovat. Vývar opět zahřejte téměř k varu a vmíchejte do něj koňak. Měkké maso nakrájejte na kousky a spolu s orestovanou mrkví a nudlemi rozdělte do talířů. Zalijte horkým vývarem a podávejte.

Tip: Zbylé nudle dosušte na utěrce, sesypte do plechové dózy a uchovejte do další polévky.