Upečte si vlastní chléb!

Vaření a recepty 16. 6. 2016

Přijměte pozvání na malou pekařskou exkurzi. Provoňte si kuchyni domácím chlebem a vyzkoušejte, jak chutnají různé druhy pečiva...

Marocký chleba

marocky chleb

Tento chléb se v marockých domácnostech peče každý den. Jako kvásek slouží kousek těsta z včerejšího pečení. Často se ochucuje anýzovými nebo sezamovými semínky. Chleby mají jen tenkou kůrku, aby se do ní dobře vsákla omáčka z dušeného masa nebo zeleniny, ale zároveň pevnou, aby se chléb dal i naplnit a jíst rukama.

Doba přípravy: 10 minut + 1 hodina kynutí + 15 minut pečení

Suroviny na 4 bochníčky: Kvásek: • 3 lžíce sušeného droždí • 375 ml (1 a 1/2 šálku) vlažné vody

Těsto: • 410g hrubé nebo polohrubé mouky • 200 g hrubé celozrnné pšeničné mouky • 1⁄2 lžičky soli • 125 ml vlažného mléka • 125 ml (půlku šálku) vlažné vody • 2 lžíce hrubé kukuřičné mouky na podsypání • 1 lžíce anýzových semínek (sezamových nebo hrubé mořské soli) na posypání

  1. Kvásek: Sušené droždí rozpusťte ve vlažné vodě.
  2. Těsto: Polohrubou nebo hrubou pšeničnou mouku, celozrnnou mouku a sůl prosejte do mísy. Do důlku uprostřed nalijte kvásek, vlažné mléko a vlažnou vodu a zpracujte těsto. Asi 10 minut je hněťte na válu.
  3. Rozdělte je na tři díly, udělejte z nich kuličky a ty rozválejte na placky o průměru asi 25 cm. Přeneste je na plech posypaný kukuřičnou moukou, potřete vodou, posypte semínky nebo solí (lehce je zatlačte do povrchu), přikryjte utěrkou a nechte v teple 1 hodinu kynout.
  4. Troubu rozpalte na 190 °C. Než je vložíte do trouby, propíchněte každý bochníček na několika místech vidličkou. Dejte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud nebudou zlatavé a při poklepání na kůrku nebudou mít dutý zvuk.

Tip: Podávejte se salátem z rajčat, paprik a bílé cibule, se zálivkou ze 3 lžic olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy a špetky soli. Salát můžete bohatě posypat jemně nasekanou petrželku.