Upečte si vlastní chléb!

Vaření a recepty 16. 6. 2016

Přijměte pozvání na malou pekařskou exkurzi. Provoňte si kuchyni domácím chlebem a vyzkoušejte, jak chutnají různé druhy pečiva...

Bezlepkový chleba

bezlepkovy chleb

Symbolem přeškrtnutého obilného klásku jsou označovány potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu, ať už jde o celiaky, nebo příznivce očistné bezlepkové kúry. Bezlepková mouka je rýžová, kukuřičná, amarantová, pohanková, sójová, luštěninová, ale i z jedlých kaštanů a pochopitelně z jejich směsí. Míchá se kukuřičný škrob a sójová mouka, kukuřičný škrob a bramborový škrob, kukuřičný a rýžový škrob atd. Hotové směsi obsahují kromě mouky sušené kvasnice a zahušťovadla. Vyzkoušejte např. značku Jizerka, Mantler či Promix-UNI. Prodávají je obchodní řetězce Billa, Globus, DM drogerie a prodejny zdravé výživy. Do bezlepkových těst přidávejte více tekutiny a více prášku do pečiva.

Doba přípravy: 15 minut + 80 minut kynutí + 50 minut pečení

Suroviny na 1 chleba: • 300 g bezlepkové mouky • 10–15 g sušeného droždí • 1 lžička soli • 1 lžička drceného kmínu (fenyklu, anýzu) • 300-400 ml teplé vody • 1 lžíce oleje • 3 lžíce polotučného tvarohu (z vaničky)

  1. Do mísy prosejte mouku, sušené droždí a sůl. Přidejte drcený kmín a vařečkou dobře promíchejte s teplou vodou rozmíchanou s olejem a tvarohem.
  2. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou, postavte na teplé místo a nechte 30–40 minut kynout. Vykynuté těsto by mělo mít dvojnásobný objem. Formu na srnčí hřbet vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto dobře promíchejte vařečkou (srazte) a dejte je do formy – mělo by sahat asi do poloviny. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout 30–40 minut.
  3. Formu s vykynutým těstem vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a zprudka pečte 15 minut, pak teplotu ztlumte na 160 °C a dopékejte asi 40 minut. Upečený chleba odkrojte nožem od stěn, vyndejte z formy a nechte na mřížce vychladnout.

Tip: Podávejte například k hustým zeleninovým polévkám nebo dušeným masům se zeleninou.