Naložená zelenina na indický, středomořský a český způsob

Vaření a recepty 28. 8. 2016

S recepty na ovocné marmelády a džemy se v srpnu pokaždé doslova roztrhne pytel. Pojďte si s námi pod víčka sklenic tentokrát schovat trochu něco jiného...

pečená zelenina
foto:

Nakládaná pečená zelenina na jižní způsob

Ať už touto barevnou směsí naplníte menší, či větší sklenice, vždycky dbejte také na to, aby na zeleninu a bylinky uvnitř byl hezký pohled.

Doba přípravy: 30 minut + doba zavařování 30 minut

Suroviny na asi 4 sklenice: • 2 červené papriky • 2 žluté papriky • 2 žluté cukety • 1 hlavička česneku • 100 ml octa z bílého vína • 500 ml olivového oleje (extra virgin) • několik větviček čerstvého rozmarýnu • několik snítek čerstvého tymiánu • 2–3 bobkové listy • mořská sůl

  1. Papriky i cuketu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky cca 1,5 cm široké.
  2. Nakrájenou zeleninu opečte na grilu nebo na pánvi z obou stran, pak ji dejte do misky a ochuťte mořskou solí. Nechte vychladnout.
  3. V hrnci asi 10 min povařte 200 ml vody spolu s octem, bobkovými listy a čerstvými bylinkami. Tak vznikne nálev.
  4. Pečenou zeleninu naskládejte spolu s oloupanými celými stroužky česneku do zavařovacích sklenic, které do 2/3 zalijte připraveným nálevem, zbytek doplňte olivovým olejem.
  5. Sklenice uzavřete a sterilujte při 70 °C asi 30 minut.

Tip: Opečené papriky můžete snadno i oloupat, když je na chvíli necháte zapařit v uzavřeném mikrotenovém sáčku.