Nakládaná pečená zelenina na jižní způsob
Ať už touto barevnou směsí naplníte menší, či větší sklenice, vždycky dbejte také na to, aby na zeleninu a bylinky uvnitř byl hezký pohled.
Doba přípravy: 30 minut + doba zavařování 30 minut
Suroviny na asi 4 sklenice: • 2 červené papriky • 2 žluté papriky • 2 žluté cukety • 1 hlavička česneku • 100 ml octa z bílého vína • 500 ml olivového oleje (extra virgin) • několik větviček čerstvého rozmarýnu • několik snítek čerstvého tymiánu • 2–3 bobkové listy • mořská sůl
- Papriky i cuketu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky cca 1,5 cm široké.
- Nakrájenou zeleninu opečte na grilu nebo na pánvi z obou stran, pak ji dejte do misky a ochuťte mořskou solí. Nechte vychladnout.
- V hrnci asi 10 min povařte 200 ml vody spolu s octem, bobkovými listy a čerstvými bylinkami. Tak vznikne nálev.
- Pečenou zeleninu naskládejte spolu s oloupanými celými stroužky česneku do zavařovacích sklenic, které do 2/3 zalijte připraveným nálevem, zbytek doplňte olivovým olejem.
- Sklenice uzavřete a sterilujte při 70 °C asi 30 minut.
Tip: Opečené papriky můžete snadno i oloupat, když je na chvíli necháte zapařit v uzavřeném mikrotenovém sáčku.