Naložená zelenina na indický, středomořský a český způsob

Vaření a recepty 28. 8. 2016

S recepty na ovocné marmelády a džemy se v srpnu pokaždé doslova roztrhne pytel. Pojďte si s námi pod víčka sklenic tentokrát schovat trochu něco jiného...

cibulada
foto:

Cibuláda

Je vhodným doplňkem ke steakům, kuřeti, klobáskám i k obloženým bagetám či do sendvičů. Podávejte ji studenou nebo ohřátou. Po otevření vydrží v lednici asi 3 týdny.

Doba přípravy: 80 minut Suroviny na 1 velkou nebo 3 malé sklenice: • 1 kg žluté cibule • 4 červené cibule • 60 ml olivového oleje • 2 lžíce másla • 150 g hnědého cukru • 2 lžíce medu • 150 ml červeného vinného octa • mořská sůl • drcený černý pepř • 4 snítky tymiánu

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu rozehřejte olej s máslem a vsypte do něj nakrájenou cibuli. Smažte asi 15 minut, dokud se obsah hrnce částečně nezredukuje.
  2. Pak přisypte cukr, přiklopte hrnec poklicí a duste na mírném plameni za občasného promíchávání dalších 20 minut. Cibule působením cukru zezlátne a zkaramelizuje.
  3. Přidejte med, ocet, podle chuti osolte, opepřete a na provonění vložte do směsi 4 snítky tymiánu. Vařte a míchejte přibližně dalších 30 minut, dokud směs nezhoustne. Cibule musí být krásně vláčná a nesmí křupat.
  4. Tymián před plněním do sklenic odstraňte. Hotovou cibuládou naplňte čisté sklenice a dobře je uzavřete.

Tip: Přidejte k cibuli podusit jablka, brusinky a snítky šalvěje a získáte lahodnou přílohu i ke zvěřině.