Inspirujte se: Chalupářská pohoda, která zve k relaxu

Domácnost 4. června 2020

Hřejivou pohodu, kterou na nás obvykle dýchají interiéry našich chalup, nemusíte neděli co neděli opouštět. Pořídit si ji můžete klidně i do svého bytu ve městě.

Neznám nikoho, kdo by ji neměl rád. Atmosféru klidu, pohody a uvolněnosti, kterou vyzařují interiéry našich chalup.

Proč ji ale nechávat jen tam, když si ji můžeme vytvořit i v našich městských bytech?! Stačí jen tu kterou místnost vybavit několika dobře zvolenými kousky nábytku a vhodnými doplňky. A abychom nábytek i to ostatní dobře vybrali, musíme nejprve pochopit, v čem ono kouzlo chalupových interiérů tkví.

Příroda a teplé barvy

Takže? Podívejte se na hlavní fotografii tohoto článku. Máte to? Ale jistě... Klíčem k úspěchu jsou přírodní materiály a zemité odstíny teplých barev.

Hlavní roli hraje jednoznačně dřevo, a to především ve své přírodní barvě, kterou nejlíp zvýrazní bezbarvý lak. Dřevu, ve kterém jsou obvykle vyvedené především největší kusy nábytku, pak sekunduje kov, kámen a textilní doplňky.

Pokud jde o barvy, i ty se podřizují dřevu. Přírodní odstíny dřeva přetřené bezbarvým lakem si velmi dobře rozumí se všemi odstíny hnědé, s oranžovou, sytě žlutou a s červenou. Skvělá je ale také kombinace s přírodními odstíny zelené, zelenohnědé a vínové.

Máte-li sekretář, skříň nebo stůl ze dřeva, které jsou přetřené nějakou konkrétní barvou, otvírají se vám další možnosti. Pro tento případ bych ale doporučil probrat to s designérem interiérů.

Na odborníka se obraťte také při doladění interiéru doplňky. Přece jen, zatímco na chalupě můžete venkovský styl využít velmi intenzivně a ve všech směrech, v panelákovém bytě je třeba postupovat opatrně a hřejivou dominanci větších dřevěných kousků vyvážit volnými, jednobarevnými plochami s jednoduchým dezénem.