Chodíte doma nahá?

Psychologie 14. srpna 2020

Oblékáte si župan i před manželem, nebo jdete před dětmi klidně nahá do koupelny? Co je normální - být, nebo nebýt v rouše Evině?

Zřejmě první rozpaky přicházejí hned po narození dítěte. Stačí si přečíst diskuse na internetu s množstvím rozdílných názorů týkajících se kojení na veřejnosti.

V mnoha kulturách, kde mohou být problematická i holá ramena, v tom mají docela jasno: Kojení je nejpřirozenější věc na světě a nad matkou krmící své dítě se nikdo nepohoršuje. V západní kultuře mají ženy ale smůlu, protože bradavka prý symbolizuje sex. I přesto, že tolerance nahoty je často mnohem vyšší, kojení na veřejnosti je mnohde stále tabu.

Asi máte ještě v relativně čerstvé paměti celosvětovou vlnu pobouření kvůli zákazu zveřejňování fotek kojících žen na sociální síti Facebook. Administrátoři svoji cenzuru zdůvodnili tvrzením, že snímky se příčí dobrým mravům a mohou ohrozit psychický vývoj dětí.

Rozhněvané matky se spojily, jak jinak než přes Facebook, a s protestními peticemi dorazily před kalifornské sídlo společnosti.

Je to jenom zvědavost

Malinké děti nahotu nevnímají. Své tělo nehodnotí, berou je přirozeně, stejně jako tělo lidí okolo. Bez problémů se tulí k matčiným prsům, pobíhají na koupališti bez plavek, koupou se s rodiči ve vaně. I když si sahají na pohlavní orgány, nedělají to z týchž důvodů jako dospělí, spíše se jenom poznávají, zjišťují, co jim kde z těla trčí a do jaké délky se to dá natáhnout.

Ve věku dvou až tří let si začínají uvědomovat rozdíly mezi pohlavími a starší členové rodiny se cítí bez oblečení trochu nepohodlně. Nahota se jim zdá nepatřičná a nevhodná, často se obávají, aby pohled na jejich vyvinutou sexualitu nebyl příčinou šoku, nebo pozdější narušené morálky dítěte.

Ve skutečnosti je to právě naopak: Pokud si dítko nezvykne na to, jak vypadá nahý člověk, bude později pátrat v jiných zdrojích, například na pornografických webech nebo v časopisech.

Přirozený postoj k nahotě přitom neznamená, že se otec rozvaluje před televizí v rouše Adamově nebo matka vaří večeři nahá. Stačí se vyvarovat křečovitých reakcí v momentě, kdy vás dítě uvidí při převlékání. Přehnané je také zamykání se během koupání nebo úzkostlivé přepínání televizního programu při každém záběru s holou zadnicí.

Nestyďte se za tělo

Naše názory na nahotu odrážejí náš postoj k vlastnímu tělu. Mnohé průzkumy dokázaly, že u dětí s puritánskou výchovou se v pozdějším věku objevily problémy s přijímáním vlastního těla, sexualitou a neshody v intimních partnerských vztazích.

„Téměř všechny sexuální poruchy - kromě těch, které mají organický původ - pocházejí z narušeného vnímání vlastního těla. Jestliže dítě chápe nahotu jako něco nepřirozeného a nemorálního, vypěstuje si odpor k vlastnímu tělu a tělesným projevům,“ míní psycholožka Zuzana Slezáková.

„V souvislosti s tím se zastaví i emocionální vývoj a typické puberťácké vyrovnávání se sebou samým se posune až do období dospělosti, kdy se člověk osvobodí od patologické kontroly rodičů. Nebo taky nenastane vůbec a při výchově vlastních dětí uplatní toto ´dítě´ stejné vzorce, které praktikovali jeho rodiče.“

Pravdivě a jednoduše

Co tedy dělat, když se syn, dcera, vnuk nebo vnučka se zájmem zahledí na vaše prsa nebo se zajímají, „co to má táta tam dole“? Místo vyhýbavých, či dokonce rozzlobených reakcí zvolte vysvětlení přiměřené věku potomka.

„Že si dítě všímá vašeho těla, znamená jenom to, že je zvědavé, protože vidí rozdíly mezi sebou a dospělým mužem a ženou. Dětské otázky je ale třeba brát vážně a přiměřeně na ně reagovat. Odpovědi není nutné rozpitvávat.

Prtě si z vaší reakce stejně vezme jen to, čemu rozumí a ostatní ho nezajímá,“ říká psycholožka a pokračuje: „Možná si z vašich slov neodnese skoro nic, ale dáte mu pocit důvěry a jistotu, že se na vás s podobnými otázkami může kdykoli obrátit. Takže odpovídejte pravdivě a jednoduše.“

Berte to podle věku

  • Každá etapa ve vývoji člověka má svůj typický průběh. Asi ve věku šesti až sedmi let nastupuje u dětí přirozený ostych. Děvčata začínají nosit na koupaliště plavky, kluci se najednou stydí před mámou. V tomto období se k nim chovejte ohleduplně a bez výsměchu. Další problematické období přichází v pubertě. Puberťáci mají plnou hlavu zmatků, ale jedno vědí úplně jistě - rozhodně nechtějí být jako jejich rodiče. Často nejenže odmítají nahotu rodičů, ale sami se začnou před nimi stydět. Nechtějí vás vidět bez oblečení. Nehodí se to k jejich vnímání (pra)rodičů. Odmítají připustit, že i oni byli někdy mladí a měli třeba první pohlavní styk. Všechno podobné je prostě „fuj“.