Potřebujete:
500 g mletého telecího masa
1 housku
30 g sušených hub
200 g brokolice
1,5 dl 12procentní smetany
60 g másla
1 lžičku tymiánu
sůl
mletý pepř
Postup:
- Houby zalijte studenou vodou a nechte asi hodinu máčet. Housku nakrájejte na plátky, dejte do misky a zalijte smetanou. Dobře vychlazené maso vložte do mísy, osolte, opepřete, přidejte tymián a rukou promíchávejte, dokud se nezačne pojit. Postupně přidávejte housku se smetanou a nakonec vmíchejte jemně nakrájené houby. Hotovou směs dejte do chladu odpočinout.
- Mezitím ve vroucí osolené vodě krátce povařte růžičky brokolice, sceďte je, zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat. Potom růžičky vmíchejte do masové hmoty.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vytřete máslem. Z masa tvořte rukou namočenou ve studené vodě oválné placky a klaďte je na plech. Placky pokapejte máslem a pečte asi 15 minut. Podávejte je se šťouchanými bramborami a zeleninovým salátem.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Hovězí maso se z našich jídelníčků v poslední době vytrácí a vytlačuje ho “lehčí“ bílé, což je na jednu stranu ohromná škoda. Hovězí nám totiž, lidově řečeno, dodává sílu - obsahuje spoustu živočišných bílkovin a také cenné minerální látky železo a zinek. A mladé, rozumějte telecí, je opravdovou pochoutkou! V fastfoodových burgerech je spousta tuku a konzervantů, ale když si je uděláte takhle pěkně doma a navíc jen na vymaštěném plechu a se zdravou brokolicí, nezbývá, než vám popřát dobrou chuť!“