Bramboráky se syrečky

Bramboráky se syrečky
Bramboráky se syrečky
Recepty pro svěží život 1. března 2012

Českou klasikou nikoho neurazíte. A když k ní přidáte syrečky, máte jídlo nejen nové, ale i zdravé!

Potřebujete:

600 g syrových, oloupaných brambor

200 g pšeničné polohrubé mouky

6 ks kulatých olomouckých tvarůžků

100 g sušené šunky

80 g rukoly

1 vejce

mléko

2 stroužky česneku

černý mletý pepř

sůl

olej na smažení

Pesto

1 svazek rukoly

4 lžíce olivového oleje

30 g piniových ořechů

2 větší stroužky česneku

4 špetky soli

Postup:

  1. Rukolu na pesto přeberte a nasypte do vroucí osolené vody. Vyjměte ji, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. V hmoždíři utřete česnek se solí, přisypte pinie a vše utřete na pastu. Přimíchejte olej, směs nalijte do mísy, přidejte jemně nakrájenou rukolu, podle chuti přisolte a nechte stát.

  2. Brambory nastrouhejte, propláchněte důkladně studenou vodou a nechte odkapat. Nasypte je do mísy, přidejte vejce, mouku, pepř a česnek utřený se solí a promíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte několik lžic mléka. Rukolu očistěte, důkladně ji propláchněte a nechte odkapat. Šunku nakrájejte na jemné proužky a opečte ji spolu s rukolou zlehka na oleji, nechte zchladnout a vmíchejte do těsta.

  3. Syrečky rozkrojte podélně na poloviny. V pánvi nahřejte tenkou vrstvu oleje, nalijte do ní naběračkou malá kolečka těsta, na střed každého položte půlku syrečku a zakryjte ho lžící těsta. Když začnou bramboráky po okrajích zlátnout, opatrně je otočte a dopečte. Podle potřeby přidejte trochu oleje. Takto pokračujte, až vypotřebujete všechno těsto i syrečky.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Stačí jen malinká úprava a oběd bude ze zdravotního hlediska perfektní. Doporučuji nahradit mouku celozrnnou. Taky ohlídejte, aby šunka byla co nejkvalitnější a obsahovala aspoň 80 procent masa. A olej nejlépe řepkový s kvalitními omega mastnými kyselinami. Když přidáte k bramborákům ještě zeleninu, jedná se o krásně vyvážený oběd.“