Jemná zeleninová polévka

Recepty pro svěží život 28. února 2012

Máte-li čerstvou zeleninu, bude tato polévka ještě zdravější. Ale i z mražené je super.

Potřebujete:

8 dl kuřecího vývaru

1,5 dl 30procentní smetany

150 g mražené brokolice

120 g mražené kukuřice

120 g mraženého hrášku

1 kedlubnu

tavený sýr

sůl

pažitku

Postup:

  1. V kastrolu rozehřejte máslo, zasypte je moukou a osmahněte dozlatova. Jíšku zalijte studeným vývarem, rozšlehejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a nechte zvolna provářet.
  2. Cibuli nakrájejte najemno, kedlubnu s mrkví očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Zeleninu krátce orestujte na oleji a vmíchejte ji do polévky. Vařte zvolna 15 minut, přidejte mraženou zeleninu a nechte přejít znovu varem.
  3. Nakonec přidejte smetanu a tavený sýr, podle chuti přisolte, rozdělte na talíře a doplňte pažitkou.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Pokud hodně dbáte na kalorický příjem, můžete použít smetanu s nižším množstvím tuku. Zelenina je samozřejmě zcela v pořádku. Brokolice je bohatá na betakaroten a vitaminy C, E, B1 a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje hlavně draslík, vápník, fosfor a síru. Podle posledních studií nás chrání proti volným radikálům způsobujícím stárnutí. Kukuřičná zrna mají mimořádně vysoký obsah vitaminů skupiny B, které náš organizmus potřebuje pro správné metabolické procesy. Obsahují i minerální látky jako železo, hořčík, zinek, mangan a selen – nepostradatelné stopové prvky pro krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, plodnost a potenci, zdravou pleť a hezké vlasy. Hrášek je v čerstvém stavu zeleninou, v sušeném se počítá za kvalitní luštěninu. Má dobrý vliv zejména na vysoký krevní tlak a chronické onemocnění ledvin. Kedlubna obsahuje vitaminy skupiny B, céčko, draslík, vápník, fosfor a železo. Dusitany v ní obsažené pomáhají rychlejšímu zotavení po infarktu myokardu. Cibule pak při nechutenství, arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a zánětech úst a hltanu a červená odrůda snižuje křehkost cévních stěn.“