Potřebujete:
700 g brambor
600 g filetů z lososa bez kůže
4 dl 30procentní smetany
300 g celeru
4 vejce
200 g mraženého hrášku
4 lžíce nakrájeného kopru
40 g másla
sůl
Postup:
Lososa osolte, rozkrojte na čtvrtiny a nechte v chladu. Brambory oloupejte a nakrájejte na jemné plátky. Vložte je do mísy a promíchejte s rozšlehanými vejci, smetanou, solí a koprem.
Celer oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte je do vroucí osolené vody a nechte krátce přejít varem. Nechte odkapat na sítku a přimíchejte do mísy k bramborám.
Čtyři zapékací misky vytřete máslem. Rozdělte do nich tři čtvrtiny brambor s celerem. Do každé misky přidejte čtvrtinu lososa a čtvrtinu hrášku. Vše zakryjte zbylými bramborami s celerem. Misky vložte do vyhřáté trouby a při 160 °C zapečte dozlatova.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Brambory i losos by měly být co nejčerstvější. Rybu kupte raději ve speciálním obchodě s mořskými plody než mraženou v supermarketu. I hrášek by mohl být čerstvý, z hlediska živin je pak lepší. Smetana dodá chuť a celý pokrm příjemně zahustí. Pokud byste k sobě chtěli být přísnější, můžete vzít i méně tučnou smetanu - nejnižší je 8procentní. Celer je nejen zelenina, ale i koření a lék. Jako afrodiziakum má blahodárný vliv na mužskou potenci, obsahuje množství éterických olejů, vitaminů a minerálních látek potřebných pro dobrou funkci imunitního systému. Takže celkově velmi vhodné jídlo.“