Potřebujete:
600 g syrových, oloupaných brambor
200 g pšeničné polohrubé mouky
6 ks kulatých olomouckých tvarůžků
100 g sušené šunky
80 g rukoly
1 vejce
mléko
2 stroužky česneku
černý mletý pepř
sůl
olej na smažení
Pesto
1 svazek rukoly
4 lžíce olivového oleje
30 g piniových ořechů
2 větší stroužky česneku
4 špetky soli
Postup:
Rukolu na pesto přeberte a nasypte do vroucí osolené vody. Vyjměte ji, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. V hmoždíři utřete česnek se solí, přisypte pinie a vše utřete na pastu. Přimíchejte olej, směs nalijte do mísy, přidejte jemně nakrájenou rukolu, podle chuti přisolte a nechte stát.
Brambory nastrouhejte, propláchněte důkladně studenou vodou a nechte odkapat. Nasypte je do mísy, přidejte vejce, mouku, pepř a česnek utřený se solí a promíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte několik lžic mléka. Rukolu očistěte, důkladně ji propláchněte a nechte odkapat. Šunku nakrájejte na jemné proužky a opečte ji spolu s rukolou zlehka na oleji, nechte zchladnout a vmíchejte do těsta.
Syrečky rozkrojte podélně na poloviny. V pánvi nahřejte tenkou vrstvu oleje, nalijte do ní naběračkou malá kolečka těsta, na střed každého položte půlku syrečku a zakryjte ho lžící těsta. Když začnou bramboráky po okrajích zlátnout, opatrně je otočte a dopečte. Podle potřeby přidejte trochu oleje. Takto pokračujte, až vypotřebujete všechno těsto i syrečky.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Stačí jen malinká úprava a oběd bude ze zdravotního hlediska perfektní. Doporučuji nahradit mouku celozrnnou. Taky ohlídejte, aby šunka byla co nejkvalitnější a obsahovala aspoň 80 procent masa. A olej nejlépe řepkový s kvalitními omega mastnými kyselinami. Když přidáte k bramborákům ještě zeleninu, jedná se o krásně vyvážený oběd.“