Potřebujete:
4 středně velká jablka
100 g medu
1 dl suchého bílého vína
2 hřebíčky
50 g vlašských ořechů
2 celé skořice
Postup:
- Z jablka odkrojte horní čtvrtinu – získáte pokličku. Vnitřek jablka vydlabejte a vzniklou misku vložte na gril a pečte na středním žáru asi 5 minut z každé strany.
- Ořechy upražte na alu-tácku na grilu dozlatova, opatrně z nich odrolte slupky a nahrubo je nasekejte.
- Víno a koření zprudka svařte v malém kastrůlku na velkém žáru na 0,5 dl. Směs sceďte a smíchejte s medem. Opečená jablka naplňte medem a posypte nasekanými oříšky.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Vlašské ořechy jsou hodně výživné: Obsahují asi 70 procent tuků, zejména zdravých nenasycených kyselin, 18 procent bílkovin a přibližně 3 procenta sacharidů. Omega-3 mastné kyseliny působí pozitivně proti riziku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob. Dále jsou vlašské ořechy zdrojem vitaminu E, B1 a B6, soli, kyseliny listové a minerálů, jako jsou hořčík, měď a zinek. Celkově tyto obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku, jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty a pozor: i na sexuální potenci!“