Crème brûlée s jahodami
Kdo jednou zabořil lžičku do karamelové krusty a ochutnal, co se ukrývá pod ní, stane se na tomto francouzském dezertu závislým.
Doba přípravy: 50 minut + 3 minuty pečení + 1 hodina na odležení
Suroviny na 4 porce: • 600 g smetany ke šlehání • 1 vanilkový lusk • 6 žloutků • 150 g cukru krupice + 50 g na posypání • 250 g jahod
- Smetanu a vanilkový lusk dejte do hrnce a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se objeví bublinky, odstavte z ohně a zamíchejte. Nechte 20 minut stát, pak vyjměte lusk, semínka vyškrábněte nožem, vraťte je zpět do smetany a promíchejte.
- Vyšlehejte žloutky s cukrem, až zpění a zhoustnou. Přidejte je ke smetaně a promíchejte. Do dřezu si předem napusťte studenou vodu. Směs na krém prohřívejte za stálého míchání téměř až k bodu varu, ale ne víc. Jakmile krém zhoustne, přesuňte hrnec do dřezu se studenou vodou a míchejte, dokud nevychladne.
- Na dno zapékacích misek rozdělte omyté a okapané jahody. Zalijte je krémem, přetáhněte potravinovou fólií a uložte na hodinu do ledničky. Před podáváním posypte dezert zbylým cukrem a vložte ho na 3 minuty pod naplno rozehřátý gril nebo do trouby vyhřáté na 200 °C, aby cukr zkaramelizoval. Nechte mírně vychladnout při pokojové teplotě a podávejte ozdobené čerstvou jahodou.
Tip: Dávejte pozor při přípravě – směs na krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí!