Kardinálovy řezy
Pokud bílky důkladně ušleháte až do tuha a nepřeženete to s teplotou v troubě, tenhle skvělý moučník se vám vždycky povede!
Doba přípravy: 35 minut + 15 minut pečení + 1 hodina odležení
Suroviny na 8 porcí: • 4 vejce • 180 g krupicového cukru • 60 g hladké mouky • moučkový cukr na posypání
Náplň: • 50 g želatinového ztužovače • 200 ml smetany ke šlehání • 4 lžíce výrazné marmelády (např. višňové) • 350 g jahod
- Troubu rozehřejte na teplotu 170 °C. Na piškotové těsto ušlehejte žloutky s třetinou cukru do husté světlé pěny. Poté do ní zlehka vmíchejte všechnu mouku. Z bílků našlehejte sníh, a až začne tuhnout, vešlehejte do něj postupně zbylý cukr. Skončete, až se na sněhu začnou tvořit pevné špičky, které se neohýbají.
- Cukrářský sáček naplňte nejprve sněhem a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte ze sněhu příčné pruhy, vzdálené od sebe asi 2,5cm. Pak vyprázdněný sáček naplňte piškotovým těstem a vyplňte jím mezery mezi pruhy ze sněhu. Malé škvírky v těstě vůbec nevadí, zaplní se při pečení.
- Pruhované těsto posypte moučkovým cukrem (při pečení se vytvoří růžová kůrčička) a upečte v troubě, asi 10 až 15 minut.
- Náplň: Želatinový ztužovač nasypte do misky, zalijte ho 100 ml vody a nechte nabobtnat. Smetanu ušlehejte do tuha (měla by být předem dobře vychlazená). Na závěr vmíchejte do šlehačky ztužovač.
- Vychladlý korpus rozkrojte po směru pruhů na půlky. Pláty obraťte na stranu, na které se pekly, sloupněte z nich pečicí papír a potřete je marmeládou. Na jeden z plátů naneste půlku připravené šlehačkové náplně, poklaďte ji nakrájenými jahodami a překryjte zbylou šlehačkou. Přiklopte ho druhým dílem, lehce přimáčkněte a asi 1 hodinu nechte odležet v lednici. Před podáváním moučník nakrájejte na řezy a posypte je moučkovým cukrem.