Špenátový salát Oskar
Tento lákavě vypadající salát je pestrou směsí chutí a vůní, které by vás možná ani nenapadlo zkombinovat.
Doba přípravy: 30 minut + 60 minut marinování
Suroviny na 4 porce: • 2 kuřecí řízky (celkem asi 250 g) • 1 grep nebo citron • 1 stroužek česneku • 200 g lučiny • 1/2 lžičky hrubě mletého pepře • 250 g čerstvého baby špenátu • 250 cherry rajčat • 50 g mandlí (nasucho opražených) • 3 lžíce olivového oleje • 1 lžíce citronové šťávy • sůl
- Maso lehce naklepejte, vložte do misky, osolte je, zakapejte grepovou nebo citronovou šťávou a nechte 60 minut marinovat. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Připravte si na talíř hrubě mletý pepř. Lučinu vytvarujte na prkénku do tvaru válečku, ten obalte v hrubě mletém pepři a jemně nasekaném česneku a zabalte ho do potravinové fólie. Dejte ztuhnout do lednice.
- Marinované maso na grilovací pánvi opečtě po obou stranách (asi 7 minut po každé straně), přesuňte je na talíř, nechte asi 5 minut odpočinout a pak ho nakrájejte na plátky. Lučinu nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm.
- Do mísy navrstvěte špenátové lístky, plátky masa, kolečka sýra, rajčátka a opražené mandle. Olej a citronovou šťávu nalijte do malé zavařovací skleničky se šroubovacím víčkem, osolte, uzavřete a dobře protřepejte. Na salát zálivku nalijte až těsně před servírováním.
Tip: Salát můžete ozdobit nudličkami grepové nebo citronové kůry.